marți, 14 iulie 2009

C-o fi, c-o păţi, copsi - ţeapă la nivel înalt

Aş minţi să spun că nu mă aşteptam la aşa ceva... dar trebuie să spun că nu mă aşteptam la ceva de acestă amploare!
Este vorba despre participarea mea la un interviu de atestare, la colegiul psihologilor, la comisia de psihologie educaţională (precizarea comisiei e necesară pentru că nu se întâmplă la toate comisiile ce i ş-a întâmplat mie azi). Este vorba despre nerespectarea legii, de fapt a normelor de atestare, elaborate- culmea mirării !- tot de către ei.
Va trebui să mă adun, pentru a deveni coerentă... Deci:
1. Art. 10 lit. c) din normele de atestare elaborate de comisia sus-numită (în conformitate cu normele de aplicare a legii 213/2004) spune că poţi dobîndi dreptul de liberă practică în regim autonom, în baza experienţei profesionale dovedite, dacă:
  • desfăşori activitate de predare în învăţămîntul preuniversitar,
  • grad didactic II,
  • minim zece ani vechime
  • şi dacă desfăşori activităţi specifice domeniului: evaluare şi diagnoză, consiliere şcolară şi vocaţională

2. Normele de aplicare a legii 213/2004 , art 13, lit. b) spun că experienţa profesională trebuie dovedită printr-un extras din fişa postului.

Auzind una-alta despre colegiu (bîrfe, şmenuri, şuşanele...) şi categorisind precizările din norme drept ambigue, mi-am zis că este cazul să clarific unele aspecte. L-am contactat întîi pe consilierul juridic al colegiului, care nu mi-a răspuns la întrebare; apoi am apelat la conducerea filialei judeţene, unde mi s-a spus că am interpretat corect normele; drept urmare am depus dosarul pentru "autonom". E nevoie să precizez şi că în art. 10, lit. a) din normele de aplicare a legii 213/ 2004 se precizează că primul pas este depunerea dosarului la comitetul filialei pentru verificarea conţinutului şi pentru conformitate.

14 iulie 2009, ora 14, ziua interviului

Etajul 5 al unui hotel-şcoală de aplicaţie pentru Colegiul Economic Viilor = sediul Colegiului Psihologilor din România; un coridor nu prea lung, dar strîmt; vreo 10 scaune şi vreo 60 de persoane; membrii comisiei la masă (pînă pe la 14:30, deşi ora anunţată era 14!); căldură mare, moncher! ; cîteva cucoane (care cunoşteau mersul lucrurilor) lipite de uşa sălii în care urma să se desfăşoare interviul au declarat că se intră în ordinea în care s-au aşezat ele acolo, deşi erau persoane care veniseră de aiurea, din nordul vestul şi din estul ţării, încă de la ora 10; doar că stătuseră afară, înăuntru neputîndu-se respira.

Îmi vine rîndul să intru, printre ultimii, pentru că nu fac faţă înghesuielii şi mirosului de transpiraţie. Deja ieşiseră cîteva persoane, aflate în aceeaşi şituaţie cu mine, care primiseră doar supervizare, NU autonom.

Mi se cere să mă prezint, deşi nu cunoşteam pe niciunul din membrii comisiei şi nici nu purtau ecusoane sau ceva, care să mă ajute să-mi dau seama cu cine stau de vorbă. Mă prezint şi una din membrele comisiei (probabil cea care îmi studiase dosarul) deschide un carneţel şi spune: supervizare.

-Nu, zic eu, autonom. Conform normelor de atestare...

-Comisia decide (ulterior aveam să aflu că e refrenul zilei).

-Decide, dar conform legii..., zic eu, insistînd să... nimic....

Se deschid cărţi, se citesc articole din norme, se interpretează....

-Doar dacă sînteţi licenţiată în psihologie, mi se spune de către o altă membră.

-Sînt, că de-aia am ajuns aici...

-Doar dacă predaţi psihologie...

-În norme nu se precizează; se spune doar activitate de predare în învăţămîntul preuniversitar!

-Nu se precizează, dar se subînţelege...

-Particula "lege" din acest cuvînt nu se substituie legii.

-Comisia decide cum interpretează.

Am înţeles despre ce e vorba: discuţia se poartă de pe poziţia noi (comisia) sîntem OK, tu eşti ne-OK şi este o "tranzacţie încrucişată" (Adultul meu se adresa Adultului lor, iar ei stăteau de vorbă cu Copilul meu din starea lor de Părinte- curată Analiză Tranzacţională ). Deci, nu e cazul să lungim discuţia, nu mai am răbdare, hotărîrea era luată de mult, de cînd se citise dosarul, aşa că cer permisiunea să plec.

-Nu plecaţi de aici pînă nu vă convingem că avem dreptate.

-M-aţi convins, zic ca să scap; şi adaug: aveţi dreptate din punctul dvs. de vedere.

-Sîntem toţi psihologi aici, ne putem da seama că nu v-am convins. (Sfînt profesionalism! cum şi-au dat seama că nu sunt de acord cu interpretarea lor! )

Mă simţeam sechestrată, parcă eram în povestea cu cei care au furat maşina lui Gigi Becali; doar că eu eram şi cea furată, şi cea sechestrată!

-Atunci, filiala judeţeană de ce mi-a dat "conform" pentru dosar?

-Filiala judeţeană are doar rol administrativ.

-Nu-i văd rostul, dacă legea se interpretează acolo altfel decît aici.... Dar să revenim la dosarul meu...

Citim încă o dată şi ajungem la ultimul criteriu "dovada..."

-Fişa postului, zic eu, conform legii.

-Nu e suficient...

-De ce? Nu aşa se precizează în norme?

-Comisia decide!

Nu mai am răbdare, chiar vreau să plec; discuţia nu-şi mai are rostul; dar răspunsul este, din nou, cel de mai sus.

Revin la fişa postului şi le explic că, meseria de învăţător presupune, la fiecare început de clasă I evaluare şi diagnoză, apoi, la fiecare sfîrşit de clasă a IV-a, completez fişa de caracterizare psiho-pedagogică şi dau recomandare pentru viitorul traseu şcolar făcînd astfel consiliere vocaţională, şi- pe tot parcursul şcolarităţii, consiliere şcolară.

-Nu consilere de-aia! mi se spune.

-Dar de care? întreb, însă nu primesc răspuns...

-Tot ce spuneţi faceţi pentru că reprezintă obligaţii de serviciu.

-Şi asta nu înseamnă fişa postului? Iarăşi niciun răspuns...

Adaug că ştiu la ce se aşteaptă când se referă la dovadă; chiar eu cunosc persoane care şi-au luat adeverinţe de la diverse firme şi fundaţii, cum că au prestat activitate de psiholog; dar, după părerea mea una este s-o faci pe bune, alta este să prezinţi adeverinţă. Mi se spune că e treaba comisiei să decidă ce dovezi sunt bune şi care nu. Atunci de ce s-or mai fi referit în normele de atestare la fişa postului?

Interviul s-a încheiat cu refrenul comisia decide şi cu întrebarea: acceptaţi supervizare? Nu aş fi acceptat, dar propoziţia de pe site-ul copsi: nu se admit contestaţii şi cele aproximativ 50% din salariu pe care le-am cheltuit cu întocmirea dosarului, cu taxe şi cu drumuri m-au făcut să accept. Regret că am acceptat şi, cel mai mult regret faptul că nu ştiu ce să fac; legal vorbind nu cred că am soluţii...

Tradus în limba marţiană (cei care au citit Eric Berne sau care ştiu despre analiza tranzacţională înţeleg la ce mă refer), modul (comisiei de psihologie educaţională ) de a interpreta legile sună astfel: Scopul nostru este să facem bani şi, dacă nu ai înţeles asta, cu atît mai rău pentru tine. Deci nu poţi să primeşti autonom, pentru că nu ne atingem noi scopul. Supervizare este cu totul altceva! Îţi iei supervizor, care e tot de-al nostru şi care tot bani vrea să facă; te duci la formare continuă, organizată de noi şi-ai noştri, atestată de noi, cu taxe care tot la noi vin; apoi, alt dosar, altă taxă pentru un alt interviu... şi, de n-o fi să fie, nu se admit contestaţii. Pîinea şi cuţitul sunt la noi, deci nu-ţi face planuri de viitor, nici de dezvoltare a carierei, dacă în aceste planuri nu incluzi banii tăi care trebuie să ajungă la noi !!!

Acum abia cred că înţeleg de ce se dau avize psihologice pe bandă rulantă, oricui cere, uneori printr-o terţă persoană, doar în schimbul achitării taxei ! Mă gîndeam cît trebuie să fii de inconştient sau de incompetent să faci aşa ceva... De fapt e vorba de "modelul parental" (dacă aşa ne-au învăţat cei "de sus" !) şi de a aduna banii necesari pentru un nou interviu, pentru o schimbare de treaptă, pentru....

42 de comentarii:

  1. Nu ma mai mira nimic. Toti vor sa faca bani prin orice mijloace. Suntem umiliti, nedreptatiti, furati...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e vorba doar despre mine, care am oarece vechime în ţara asta şi m-am cam lămurit cum merg treburile pe aici. Mă gîndesc cu groază la cei tineri şi, dacă aş putea, i-aş trimite pe toţi în altă ţară.
    Trăirea nu e nouă nici ea. Octavian Goga zicea într-o poezie de-a lui: "Să ne mutăm în altă ţară!..." şi au trecut ani de atunci şi nu s-a schimbat nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca Goga se gandea sa treca doar muntii spre Regat. Azi s-ar căi pentru ca si-a dorit acest lucru. Ar vrea, probabil, sa treca granita spre vest, desi mi-e teama ca nici acolo nu e mai bine. Pacat ca meschinariile si batjocura la care suntem supusi ne fac sa ne dorim sa traim in alta parte. Cred ca cei tineri se "adapteaza" mai usor...devin si ei smecheri, fara suflet, fara principii. Se strecoara. Noi, cei care am fost învatati sa stam cu spatele drept, nu ne mai gasim locul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, ştiu la ce se referea Goga, dar - ca şi replicile lui Caragiale- sună foarte actual.
    Exact asta simt: că nu-mi mai găsesc locul în ceea ce se întîmplă în acestă ţară.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Exact asta simt: că nu-mi mai găsesc locul în ceea ce se întîmplă în acestă ţară."

    Corect. Despre aceste lucruri nu se poate vorbi in spatiul public, sunt altii care vorbesc de 20 de ani in numele tuturor. De aceea a trebuit sa fie confiscata aceasta profesie...ca nu cumva sa intelega oamenii cat de patologica e manipularea la care sunt supusi.
    Daca nu ati citit deja, aveti mai jos link-ul promis unde gasiti acele comentarii foarte interesante : http://sergiusimion.blogspot.com/2009/05/tradarea-psihologiei.html
    O zi frumoasa alaturi de prieteni !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulţumesc pentru link !
    Interesant, într-adevăr şi curat românesc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, ai dreptate, "lege" nu este egal cu "se subînţelege" ! Doar pe la unii cărora nu le pasă de semenii lor, dar fac o meserie cu oameni şi pentru oameni. Le zice "psihologi", păcat că e greu să faci diferenţa între ei şi PSIHOLOGI !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta e ! La comisia de psihologia muncii se specifică clar: "activitate în domeniu", "în specialitate", acolo nu ai ce să obiectezi.
    Dar când se scrie "activitate de predare în învăţământul preuniversitar"... şi nu se face altă precizare... e naşpa !

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu de ce de dar, in acesta situatie
    m-am simtit si eu...In loc sa fim ajutati sa deschidem cabinete, sa avem niste baterii de teste la preturi mai avantajoase,la fiecare comisie ne trateaza ca si cand ne-am cersi pur si simplu acest drept de a dori sa profesam. Ma gandeam sa deschid un cabinet si la un calcul,mai asa intr-o doara ca doar banii stau gata de bagat in comisii, drumuri, am ajuns la cifra de 7000 lei, pe putin ...Si cam cate testari trebuie sa realizezi ca sa poti scoate macar ce s-a bagat...Aaaa, lucrezi la stat si firma iti cumpara testele, te poti fosolosi de ele si-n particular, sa ne fie cu pardon. Multi dintre ei au uitat de unde au plecat si cum au ajuns, unde au ajuns.... Din nefericire nu esti singura la care i se trag "obloanele"
    Cu mult respect Iulian Stan

    RăspundețiȘtergere
  10. Ei, da, domnule Iulian Stan! Am făcut greşeala şi să merg mai departe: m-am încăpăţânat şi mi-am deschis şi cabinet. Calculul este corect, plus completarea "pe puţin". Apoi, totul este ca la dependenţă: un cerc vicios. Credite de formare profesională, interviu de schimbare treaptă, o nouă specializare... iar comisii, iar drumuri...şi nu se termină niciodată...
    Şi clienţii sunt deja luaţi. În general de psihologii care fac evaluari şi dau avize "pe colţul mesei".
    Mai grav mi se pare faptul că, pe acolo, pe la CPR, se cam cunoaşte situaţia reală; cred că se pregătesc şi ceva schimbări, dar ele vor pune piedici şi vor trage obloanele tot celor aflaţi la început şi vor consolida poziţia celor care sunt deja bine înfipţi în sistem!
    Eu m-am cam lămurit cum stau lucrurile!
    Cu respect, Lili C.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu de ce va mai mirati!!
    Si nu stiu de ce credeti ca cineva va lua atitudine!!
    Dictonul zilelor noastre:"cine nu e cu noi, e impotriva noastra!"

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu ne mirăm, dar chiar aş vrea ca cineva să ia atitudine. Iar "cineva" ar trebui să înceapă cu noi înşine. Mai vrea cineva să fie CINEVA?

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu cam așa ceva am încercat: să fiu un cineva care face ceva. De una singură însă... e greu!

    RăspundețiȘtergere
  14. Am dat intamplator peste povestea dvs. Interesant este ca tot in perioada cu pricina am trecut printr-o poveste asemanatoare.Eu sunt psiholog clinician, intr-o policlinica de stat, la un seviciu medico-legal. Reactia ,,distinsei comisii" a fost de surpriza si frustrare la vederea postului pe care il am. D-na Szentagotai Aurora pe care n-o mai vazusem in viata mea, mi-a replicat'' Cum de aveti acest post? De cand e psihologul platit pentru activitatea in comisia de expertiza medico-legala?! Eu am muncit 30 de ani ca psiholog clinician, si asta intra in atributiile mele, nu ma platea nimeni!" Credeti ca s-a uitat cineva pe dosarul meu?...Am facut contestatie...Credeti ca mi s-a ,,reanalizat" dosarul asa cum mi-a spus secretara colegiului?! M-au trimis in supervizare cu toate experienta mea pentru ca ,inca, nu implinisem 2 ani vechime la acest loc de munca. Ce folos ca diplomele mele dovedeau competentele specificate de lege?
    Numai ca , deocamdata, nu am acceptat. Cred ca o sa fac o cerere de retragere, chiar de radiere din registru... Si mai departe chiar ca nu stiu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce să zic... am rămas fără cuvinte atunci, am rămas fără cuvinte şi acum.
    Domnul Sergiu Simion şi un grup de psihologi adevăraţi (aşa obişnuiesc eu să le zic celor care chiar înţeleg meseria asta şi o fac aşa cum trebuie!) au făcut demersuri, în sensul modificării legii. Se pare că sunt foarte mulţi nemulţumiţi şi foarte puţini curajoşi. Dacă vă alăturaţi grupului de nemulţumiţi curajoşi, suntem cu unul mai mulţi. Şi asta este bine!
    Eu tot mai sper că, la un moment dat, vom reuşi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Si apropos de taxe, au mai crescut si numarul de credite de 10 la 20 pe an, conform deciziei Consiliului Director al colegiuli, publicata in Monitorul oficial di 26.05.2010!!!! Alti bani, alta distractie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Prea mulţi bani, nicio distracţie! aş reformula eu...

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara stimata doamna.Eu sint un anonim si asa vreau sa ramin ,am citit in mare comentariile d/p blog si as vrea doar sa va rog sa-mi spune-ti in ce oras profesati si daca puteti sa-mi lasati si un contact sa pot lua legatura cu dvs.
    Cu stima si respect un admirator.....

    RăspundețiȘtergere
  19. Mulțumesc pentru admirația pe care o nutriți față de mine!
    Dacă îmi explicați pentru ce simțiți nevoia să discutăm în privat, poate...

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, sunt si eu de acord ca acest Colegiu nu face altceva decat sa umfle buzunarele (si burtile) unora. Povestea mea e si mai stufoasa, pentru ca m-am incapatanat sa-mi urmez visul din copilarie:sa lucrez ca psiholog si in plus sa ma specializez si in psihoterapie.Ghinionul meu ca m-am nascut mai tarziu si nu am apucat sa ma "infig" in profesie cu "dreptul bunicului", adica in baza faptului ca ar fi existat o fisa a postului, elaborata de vreo institutie comunista unde sa fi ajuns direct din bancile facultatii de filosofie sau din ultima promotie de psihologi din '71.(cam asta e situatia celor care sunt trecuti de o anumita varsta si acoperiti de titluri). Pentru mine calea a fost mult mai grea: 4 ani de facultate,4 ani de formare intr-o asociatie acreditata, coada inghesuita la usa comisiei colegiului, caldura insuportabila. Onorata comisie mi-a adresat doua intrebari, si anume:
    1. "ce va doriti dvs de la noi?"
    2. "ati adus dovada platii? ca nu apare la dosar?"
    Natural, toti membrii comisiei cautau chitanta, asa ca nu au prea auzit raspunsul meu la prima intrebare. S-au luminat la fata cand le-am dat chitanta, si asta a fost tot. Nu a durat mai mult de un minut. Hai, poate 2 minute...Dar gustul amar a fost accentuat si de un calcul simplu legat de exercitarea meseriei in viziunea colegiului: 250ron pt "interviu X 3 comisii (clinica, muncii si transporturi) +250ron cotizatie anuala(obligatorie, desi eu nu am cerut sa fiu membru al colegiului, ci numai atestatul)la care se adauga chiria unui cabinet, taxa de 120ron la fiecare supervizor, cursurile suplimentare pt autonom, costurile testelor autorizate(monopol, bineinteles a celor 3 firme cu pile mari la colegiu),inca 250ron examinare dosar cabinet si inca 250ron pt orice modificare ulterioara (adica..250ron "pt orice")+ formarea continua obligatore pentru orice alta treapta de specializare pentru care mai adaugati inca 250ron-comisie-interviu.... Ati ajuns la un total? Ca eu am ametit deja!Si asta ca sa poata cineva sa-si exercite dreptul de a-si exercita meseria. Mie mi se pare revoltator, si ma bucur sa vad ca nu simt numai eu asa. E foarte adevarat ca sunt multi revoltati si putini curajosi, dar dupa o asemenea investitie ii mai arde cuiva sa aiba curaj sa piarda totul numai pentru ca "comisia decide"? Exista vreo organizatie, asociatie, etc, care sa functioneze ca un fel de "sindicat", care sa sustina psihologii pe care teoretic si din punct de vedere legal ii sustine tocmai acest colegiu? Ne invartim in jurul cozii.. Si... sincer... imi cam vine si mie sa-mi iau talpasita din tara asta frumoasa, unde lupul este paznic la oi si striga tare ca "le apara si le protejeaza interesele"...

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu, nu există nimic oficial (din cîte știu eu)care să funcționeze ca un fel de sindicat. Există niște grupuri de revoltați (nu știu dacă nu cumva le-a pierit entuziasmul), există niște persoane care au făcut niște pași. Dar, pe principiul că după o așa investiție nu îți mai vine să te revolți, persoanele în cauză și acțiunile lor au fost făcute să pară ridicole.
    Am mai spus-o: mă bucur că mai sunt revoltați (asta înseamnă că nu e totul pierdut) și sunt gata să mă alătur celor dispuși să devină revoltați curajoși!

    RăspundețiȘtergere
  22. Interesanta experienta ai avut...Si eu, in 2007 am depus un dosar, ne-au luat pe banda.Eu sunt consilier.Atunci a venit un ordin al ministrului sa ne avizam, dar eram la inceput si nu mi-am permis supervizarea. Acum ma duc iar in ianuarie la alta comisie si mi-e cam teama, dar dupa nu stiu cate cursuri si scoli in specialitate, poate am o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu mai ştiu ce e pe acolo. Dar nu cred că s-au schimbat prea multe. Noii intraţi în "club" sunt o sursă de venit: taxe, cotizaţie anuală...
    Să crezi în şansa ta. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cele citite aici mi-au confirmat iar cele auzite anterior de la fosti colegi. Eu am terminat psihologia dar nu am facut pasii spre avizare pentru ca, desi nu am luat contact direct cu cei de la copsi, sunt deja scarbita de ceea ce se intampla...Incotro o voi lua, habar n-am...:( Dar daca cineva are initiativa de a deschide o asociatia a "revoltatilor" as adera la acea miscare...Citisem ceva despre un personaj de undeva din Europa care a tras un semnal de alarma legat de monopolul unor organizatii gen Copsi din unele tari europene printre care si Romania. Se referea in general la psihologi, arhitecti,notari si nu mai stiu ce... Dar de atunci n-am mai auzit nimic altceva... Deci deocamdata ne aflam pe un drum care nu duce nicaieri :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monopol si o inginerie financiara interna stabilita dupa bunul lor plac(exces de zel, de putere, resentimente, lacomie) unicul scop fiind de a goli cat rapid buzunarele fraierilor(psihologilor ce le-au cazut in plasa, cu buna credinta). Initial totul pare atragator dar cand ajungi sa vezi cum iti anuleaza drepturile platite cu sume exorbitante cerute fara sa primesti decat dispret, pumni in gura si negatii abia atunci intelegi plasa financiara in care ai cazut. Ca sa te abureasca dupa ce ramai lefter(a) iti vor invoca tot felul de hotatari, legi, dispozitii interne de asemenea aberante si discriminatorii la modul cel mai negativ. Gustul amar, dezamagirea ce vor urma te va face sa le spui cateva...daca ai curajul. Sa nu va asteptati la empatie, respect ca nu cunosc aceste concepte. Sa nu va asteptati sa ,,va dea" ceva fara sa va oblige sa platiti inzecit. Scopul lor - profitul cat mai gros, voi multumiti-va cu resturile aruncate de la mesele lor.

      Ștergere
  25. Domnul Sergiu Simion începuse să facă ceva în acestă privință. Nu a prea avut susținere, nu mai știu ce s-a întîmplat cu acea inițiativă. Dar, cu o căutare pe Google, cred că se poate afla.

    RăspundețiȘtergere
  26. Si eu am luat teapa. 4 ani facultatea, 1,5 ani masterul iar acum ma trezesc ca masterul nu apare la ei desi este accreditat-Managementul resurselor umane- si in plus mai cer un master pe psihologia transporturilor. La cabinet nu castig mai nimic dupa ce cu greu reusesc sa platesc chiria si utilitatile. Ce de la COPSI vor bani multi de la noi si nu ofera decat necazuri si piedici.

    RăspundețiȘtergere
  27. Din pacate, pentru noi, ei- cei de la copsi- spun ca asta e o meserie de lux. Deci nu e pentru oricine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar pentru ei(cei din conducere care ne halesc brutal banii in schimbul a nimic) e o profesie de lux, pentru noi e o lesa, o funie. Psihologii ce au legatura cu piata reala stiu cat de ,,lux" e ,,afacerea" cand banutii adunati cu greu se evapora in buzunarele lupilor. Marionetele copsi suntem noi, victimele abuzurilor dumnealor. Se dau psihologi cu experienta dar sunt ruginiti pe interior.

      Ștergere
  28. Si in 2014 e magaria la fel. Bani pentru buzunarele lor, de la noi. De la ei(conducerea copsi, comisii) discriminare si umilire. Le-am dat zeci de milioane ca sa ma umileasca sa ma trateze ca pe o sluga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde ai vazut psiholog practician multumit de cpr?
      Poate din cei ce sug de la cpr.
      http://danieldavidubb.wordpress.com/2014/04/08/o-scurta-nota-asupra-dezbaterilor-recente-din-cadrul-colegiului-psihologilor-din-romania/

      Ștergere
  29. http://www.petitieonline.com/anularea_prevederilor_hotararii_22010_a_colegiului_psihologilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exprimati-va opiniile fata de ceea ce a facut Colegiul Psihologilor pentru drepturile dumneavoastra, exprimati-va multumirea/nemultumirea fata de intelegerea, ajutorul, sprijinul pe care il acorda colegiul membrilor sai.

      Ștergere
    2. Psihologica copsi e furaciunea.

      Ștergere
  30. Din sedinta CPR din data de 3.10.2014


    Comisia de Psihologia Muncii nu tine cont de echivalarea studiilor universitare de 4 ani cu studii de master

    Din culisele sedintei CPR din 3.10.2014

    Interventie: ,, Legea educatiei Nationale spune foarte clar - cei care au absolvit 4 sau 5 ani au masterul inclus..."

    Urmeaza intrebarea catre d-na Laura Patrut - Comisia de psihologia muncii

    ,,Eu am absolventi care au facultatea de 4 ani si nu pot sa treaca pe treapta de autonom... ?"

    intervine brutal Stefan Laurentiu ,,Si ce vreti doamna... ?

    Se bate in masa pentru liniste.

    Doamna ce a intrebat continua:,,Doamna presedinta ma face... hohote de ras !

    Intervine presedintele Anitei: ,,Va atrag atentia ca Legea Educatiei Nationale...Legea Educatiei Nationale echivaleaza sTudiile universitare de 4 ani cu studii de master...punct"

    !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar plăcea tare mult să postați cu nume și prenume, nu ca anonimi !

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  31. Pentru majoritatea psihologilor absolventi de facultate ciclul I Bologna se cer master sau formari complementare pentru schimbare de treapta supervizare-autonom. Pentru unii psihologi nu e necesar, comisia de munca si transporturi le da repede schimbarea de treapta: doar sa fie absolventi de facultate de trei ani, sa aiba un an de supervizare...

    si... mai trebuie sa aiba ,, trecere" la comisia de munca transporturi ,,potrivita", cum e cea de acum.

    S.C.A. actualmente B(S)C.A., din Arad, absolventa de facultate ciclul I in 2013, loco Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

    La inscriere in CPR in 2013 primeste codul personal 14948. In data de 26.09.2013 primeste treapta de psiholog in supervizare in specialitatile munca si transporturi.

    Cunoscut fiind ca masterul ce reprezinta ciclul II Bologna sau alte formari complementare se intind pe durata a 2 ani, daca ar fi inceput o astfel de formare dupa terminarea facultatii in 2013, ar fi finalizat formarea in iunie-iulie 2015.

    Totusi in data de 21.11.2014 primeste de la Colegiu de la comisia de munca-transporturi schimbarea treptei de la psiholog in supervizare la psiholog autonom in specialitatile de mai sus, mai exact - dupa 1 an si o luna - de la data de 26.09.2013 cand a primit prima treapta de psiholog in supervizare.

    Sunt asemenea situatii acceptate de comisia de munca si transporturi, dar nu pentru oricine!

    Secretul acestei ,,reputate" comisii il stiu multi psihologi dar li se da cu Flit daca deschid gura !

    Aceste informatii sunt publice si pot fi verificate pe site ul Colegiului in II M RUP 2013 SC TREAPTA site si in RUP Alfabetic General.

    RăspundețiȘtergere
  32. Te afli în vreo dificultate financiară? DACA DA! Contactați Hobelman Finance and Mortgages Limited® Pentru împrumuturi mici și mari. Oferim tot felul de servicii de creditare pentru a vă satisface nevoile financiare la o dobândă scăzută de 2%. Contactați-ne astăzi prin e-mail: hobelmanfinance@gmail.com și colaborarea dvs. cu noi va fi o experiență bună. Creditul nostru este deschis tuturor, indiferent de naționalitate.

    https://hobelmanfinance346789211.wordpress.com/
    Contactați-ne prin e-mail: hobelmanfinance@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama