sâmbătă, 30 mai 2009

Festi-varză

Voi începe prin a spune că am toată stima pentru echipa de cadre didactice de la Şcoala organizatoare: oameni pasionaţi de meseria pe care o fac, cu vocaţie şi talent.
Pentru că îi respect şi îi iubesc pe aceşti oameni, le voi găsi circumstanţe atenuante: ploaia care le-a stricat planurile şi programul, anvergura evenimentului...
Însă, tocmai de aceea le-aş spune să ceară ajutor profesionist pentru astfel de chestii.
Evenimentul de care vorbesc este "Festivalul cântecului şi dansului popular dâmboviţean", care şi-a cam pierdut caracterul dâmboviţean şi a căpătat caracter internaţional. Dar nu asta a fost problema; când permiţi unora să prezinte un program de 25 de minute, când simpla introducere în scenă durează pentru unii 5 minute(a fost niţeluş pe cumetrii, cum e totul în România), e greu să înţelegi de ce, odată anunţat, ansamblul unei şcoli este scos de pe scenă pentru a face altuia loc şi când, în sfârşit, ansamblul mai sus anunţat prinde scena, după doar 12 minute este scos de alţii sub pretextul că "a durat şi aşa prea mult". Copiii au aşteptat acestă intrare în scenă preţ de mai bine de 4 ore şi... le-a fost greu să înţeleagă de ce un adult s-a jucat cu munca lor şi a şters-o aşa de uşor de pe "programul" festivalului.
Trofeul şi diploma de participare nu cred că vor îndulci amăreala lăsată de acestă experienţă; poate nici această postare.
Postare pe care o dedic copiilor care au suferit azi la festival.
Postare pe care o dedic mai ales elevei Ionela Preda, a cărei voce minunată nu a putut fi auzită din cauză că preşedintele festivalului s-a comportat cum am descris mai sus. Vocea Ionelei rămâne minunată, chiar dacă astăzi a tăcut!

2 comentarii:

  1. Ehei! La noi se poate orice. Si eu am trecut prin asa ceva,e drept la o manifestare de o mai mica anvergura. Copiii au participat la o selectie, apoi la multe repetitii care se desfasurau seara,iar in preziua spectacolului am fost chemate si ni s-a spus ca elevii de clasele I-IV nu mai pot participa fiindca si asa programul e prea incarcat. N-au vazut acest lucru in saptamânile de repetitii. Unele colege chiar au plâns. Pacat de sufletelele care nu prea pot sa inteleaga de ce...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asta te face să eviţi concursurile, festivalurile, gândind că e prea devreme pentru copii să fie dezamăgiţi. Pe de altă parte, când te gândeşti ce nedreaptă e viaţa în general, poate că e mai bine să guste puţin câte puţin din toate, pentru a fi căliţi când intră în viaţa reală, în lumea adulţilor.
    Pe mine, mă omoară lupta pentru premii/ puncte, care se face prin tragerea de sfori, depunctând pe cei cu adevărat buni pentru a oferi meritele lor altora, care "pot".

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama