vineri, 24 decembrie 2010

De Crăciun... raţia de libertate!


Nu mai mîncăm de mult timp "raţional".

Nu ni se mai vinde nimic cu raţia: nici pîinea, nici zahărul, nici uleiul... pentru că acum raţia nu ne mai este impusă din afară; acum cei mai mulţi îşi fac singuri raţiile de alimente, atît de "raţional" gîndite, încît unii abia au ce mînca pentru a trăi...

În schimb, de 21 de ani încoace, în preajma Crăciunului, unii dintre noi (mai mulţi sau mai puţini, mai revoltaţi, mai deziluzionaţi ori pur şi simplu disperaţi) îşi iau raţia de libertate.
Cei din generaţia mea au fost frumoşii nebuni care au ieşit şi au murit în stradă în decembrie `89, crezînd că ceea ce fac ei e revoluție și că astfel vor dobîndi libertatea. Pentru ei, pentru părinții lor, pentru copiii pe care îi vor avea...
Ieri, Adrian Sobaru și-a luat "rația de libertate" aruncîndu-se de la balcon, în Parlament. (Un gest politic, personal dar și profund uman, pe care chiar cred că nu avem libertatea să-l judecăm dacă e justificat sau nu, dacă reprezenta o soluție sau nu... așa cum tot fac unii de ieri încoace.) Copiii lui nu numai că nu sunt liberi, dar nici viitor nu mai au!
Avem libertate: libertatea de a ne sinucide a devenit pentru unii dintre noi suprema libertate, pentru că viitorul ne-a fost ucis.
Rația de libertate... e cazul să devină tradiție de Crăciunul românilor!

8 comentarii:

  1. Imi pare rau ca a recurs la un astfel de gest. Acum familia lui va avea mai multe probleme. Una e sa fie tatal sanatos si alta e sa fie bolnav. Apoi, cred ca nici guvernantii nu vor uita ce a facut si se vor razbuna in stilul lor. Omul va fi cel dintai concediat si va prinde cu greu un loc de munca.
    Opozitia, desi pare profund mahnita, il va folosi ca mijloc de a-si atinge scopul si...il
    va uita!
    Pana cand toti sau aproape toti nu vor iesi in strada, nu vom vedea schimbari.
    Pacat ca dupa 20 de ani acest popor e pus in situatii de genul Sobaru!

    RăspundețiȘtergere
  2. Situatiile "de genul Sobaru" vin dupa situatia de genul Anghel. Cand reactia a fost la fel: puterii nu i-a pasat, opozitia a exploatat politic situatia, unii au fost critici, altii condescendenti...
    Daca ar fi sa fie dupa ceea ce cred eu, multi care erau in acel moment in sala meritau sa-si franga gatul in locul lui Sobaru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Au trecut...cate zile? Isi mai aminteste cineva de Sobaru? Gestul lui a fost sufocat de "porcariile" specifice Craciunului!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oamenii care au stofa de martir nu se gandesc la consecintele marunte ale faptelor lor, ei tintesc mult mai sus si mult mai adanc. Cred ca si tinta lui Adrian Sobaru a fost una mult mai importanta decat nevoile personale si cele ale familiei lui; carcotasii vor spune poate ca nu e nimic mai important decat familia, totusi... eu ii multumesc pentru ca simt ca a facut gestul acesta si pentru copiii mei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Se pare ca a fost operat si operatia a decurs bine. O veste buna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adrian Sobaru are un copil autist. Nu pot (şi cred că nimeni nu poate să ştie exact) ce şi cum l-a determinat să facă gestul respectiv. Uneori mi se pare că şi noi, ca naţie, avem un copil autist: conducerea acestei ţări. Care dintre noi va mai claca? Ce gest va face atunci?

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca in fiecare dintre noi ar exista un "Sobaru" in stare latenta, si daca toti s-ar trezi deodata poate monstri pe care ii tot naste somnul natiunii si al ratiunii ar fi mai putini.

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama