miercuri, 8 septembrie 2010

Serviciul de evidenţa populaţiei- un serviciu "în slujba cetăţenilor"

Ieri mi s-au furat actele şi banii. În Tîrgovişte. Am observat seara, cînd am ajuns acasă. Bănuiam că trebuie să fac o plîngere la poliţie, dar nu era cazul să mă întorc în oraş, mai ales că nu-mi fac iluzii că vor rezolva problema.
Am vrut să aflu cum trebuie să procedez, prin urmare azi, după programul de lucru de la serviciu, m-am dus în Găeşti. Întîi la poliţie, unde era serviciul de evidenţa populaţiei în urmă cu cîţiva ani. Ofiţerul de serviciu ţipa la un coleg (probabil un subordonat de-al lui) şi, în acelaşi timp, vorbea la un telefon mobil. Am intrat şi am spus "bună ziua!". Nu m-a băgat în seamă; îmi era clar că nu poate vorbi, dar nici măcar nu a schiţat vreun gest cu care să mă îndemne să aştept, deci am închis uşa şi am încercat să mă orientez cu ajutorul săgeţilor de pe pereţi care indicau diverse departamente. Am ales unul cu multe iniţiale al căror înţeles nu-mi era cunoscut şi m-am îndreptat spre acel coridor. Ofiţerul de serviciu iese şi strigă şi la mine: Dumneavoastră,... încotro? (Ori mă consideră şi pe mine subordonatul lui, ori aşa vorbeşte el: tare şi răstit.) I-am spus ce caut şi a strigat iar: Şi de ce nu întrebaţi? Îi povestesc că am vrut să întreb, dar am văzut că e ocupat şi nu am vrut să îl deranjez de la convorbirile pe care deja le purta. Corect era să-i fi spus că nu s-a deranjat să mă bage în seamă. Mi-a zis că nu era ocupat, timp în care încă ţinea telefonul la ureche (pe celălalt îl expediase), şi mi-a zis că evidenţa populaţiei s-a mutat la primărie.
Mă duc la primărie. O funcţionară înţepată rău de tot (tonul vocii şi atitudinea îmi creau impresia că încă mai are viaspa în cur- cer scuze celor mai sensibili la anumite cuvinte! ) mi-a spus că, dacă e furat trebuie să fac plângere la poliţia Târgovişte (alt drum...!, timp pierdut...! nu-mi surîde varianta!). Şi dacă îl dau pierdut? întreb cu o rază palidă de speranţă. Atunci puteţi completa această cerere, îmi spune şi mi-o arată. Întind mîna să o iau, dar NU ! Nu azi, mîine între 8 şi 12. Îi spun că în acel interval orar sunt la serviciu şi îmi spune că toată lumea e la seviciu la ora aia.
Acest răspuns deja m-a blocat: dacă sunt conştienţi că e ora la care oamenii lucrează, de ce poţi să faci cerere pentru eliberarea actului de identitate doar în acel interval de timp? Ca să rămîi fără serviciu? Ca să le oferi şefilor posibilitatea de a-ţi mai "tunde" din salariu? Ca să-ţi arate pur şi simplu că tu eşti la mîna lor, nicidecum că ei sunt în slujba cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite?

3 comentarii:

  1. Imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat! Vei mai avea de facut destule drumuri pana vei reusi sa-ti rezolvi problemele si, mai mult ca sigur, peste tot vei intalni doar oameni "acri". Inarmeaza-te cu rabdare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot rabdare si putere sa-i suporti iti doresc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atitudinea functionarilor...poate fi subiect de teza de doctorat; ai ce sa scrii!

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama