luni, 24 mai 2010

Duminica Rusaliilor

Este o zi minunată prin frumuseţea sa şi prin magia ritualurilor pe care le aduce cu sine. Aşa o vedeam cînd eram mică, aşa o văd şi acum.
Este ziua cînd spiritele celor morţi, ridicate în Joia Mare, se întorc în ţărîna veşnică. Pentru a-şi găsi mai uşor calea, drumul care porneşte de acasă către biserică le este presărat cu crengi de tei şi cu frunze de nuc. Miroase dulce a salcîm înflorit. Cimitirul este animat, parcă întreaga sfîntă liturghie s-a mutat acolo. Mormintele sunt şi ele acoperite cu tei şi cu frunze de nuc. Se împart vase de lut, împodobite cu flori, umplute cu orez cu lapte, căpşuni şi cu primele cireşe ale anului. Aroma amăruie a nucului se amestecă cu parfumul suav al lămîiţei şi al primilor trandafiri şi cu dulcele-acrişor al vinului cu care se stropesc mormintele cînd bate toaca.
După-amiaza este a celor vii; se reînnoiesc jurămintele de credinţă şi de loialitate între verişori, surate, un fel de frăţie de cruce, pecetluită cu schimbul de bunătăţi care pot fi împărţite.
La anul va fi la fel: magie, ritualuri vechi, parfum de flori şi de verde-crud, cireşe, bucurie împărtăşită cu cei dragi.

4 comentarii:

  1. Ce frumos! Nu am stiut de obiceiurile de dupa-amiaza!
    Fiecare zona, cu frumusetea ei!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca cineva isi mai aminteste de toate astea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-e dor de vremurile acelea si ma bucur ca iti mai amintesti si imi mai amimtesti de ele. "Tii, verisoara, pina la moarte?", "Tin, verisoara, pina la moarte!" Nu am uitat nimic din toate astea si mi-e dor sa mi se mai intimple! Mi-e dor si de coliva facuta de bunica ta, si de cozonacii mamei tale...
    Mihaela, cu dor de casa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Marada,
    Frumuseţea tradiţiilor cred că tocmai în asta constă: în diversitatea obiceiurilor practicate.

    Mihaela, verişoara mea dragă, da- nu am uitat- ţin până la moarte amintirea copilăriei, a Rusaliilor şi, dacă vrei, a prăjiturilor pe care le făcea mama ta. Îmi pare bine că ţi-am făcut o bucurie!

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama