sâmbătă, 10 aprilie 2010

Capra vecinului

La ce te gîndeşti cînd ţi se dă expresia capra vecinului ?
La fel cred că mi s-a întîmplat şi mie.
Dacă m-ar fi întrebat cineva la ce mă gîndesc cînd aud "capra vecinului", aş fi găsit nenumărate răspunsuri. Dar nu şi pe cel despre care am aflat azi. Capra vecinului este o emisiune la Favorit tv. Care cică este televiziunea lui Prigoană. Dacă ar fi să fie aşa şi ştiind că Silviu Prigoană se ţine de miştocăreală, totul ar fi clar şi pe înţelesul meu. Dar am impresia că nu e deloc aşa, că emisiunea se vrea "pe bune", dar iese miştocăreală.
"Caravana Capra vecinului" (aşa a fost prezentată) a ajuns azi şi în satul meu. Înţeleg că se vrea a fi o emisiune de cultură. Că le iese subcultură, nu ştiu a cui e vina: a realizatorilor, a prezentatorului, a invitaţilor?!? Cultură şi tradiţie, cică!
Cu un festivism demn de o epocă apusă (pe care unii vor să o uite, dar de care alţii nu se pot dezlipi cu nici un chip) prezentatorul (moderatorul, sau cum s-o mai numi acum) l-a adus în atenţia publicului... pe cine? pe edilul comunei, un primar destoinic... (P.D.L. , că alfel nu cred că poposea caravana pe la noi!), care- printre altele- în dulcea tradiţie a membrilor de vază ai partidului pe care îl slujeşte, a zis: sunt mulţi tineri care poate oricînd să îmi ia locul.
Apoi, a fost prezentat domnul Ion, un fluieraş pe ale cărui acorduri a intrat triumfal, pe cal, domnul Victor, un cioban destoinic... şi turma sa de oi. De remarcat că: 1.zona noastră nu are tradiţie în oierit; 2.fluieraşul şi ciobanul sunt domni, nu nea Ion (nea Victor suna oricum aiurea), ca pe la noi; 3.atît primarul, cît şi ciobanul au primit acelaşi atribut: destoinic.
O să sar peste momentele artistice, mai mult sau mai puţin reuşite şi o să trec direct la masa din final: ouă roşii, cozonac, sarmale şi... tradiţionala "salată de boeuf", din care , de obicei, lipseşte exact boeuf-ul...
De ce s-o fi numind capra vecinului? Oare pentru că primarii altor partide nu au ocazia să se vadă la tv, în emisiuni de tradiţie şi de cultură?

9 comentarii:

  1. si care ar fi concluzia? ca ti-e ciuda pe cei care au succes si sunt mediatizati?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am inteles nimic din articolul tau. De fapt ce te nedumereste?Nu cumva suferi chiar tu de sindromul caprei (nebune) a vecinului?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am pretenţia că mă poate înţelege oricine. De aceea nu oricine poate aspira la a mă înţelege. (Prietenii ştiu de ce!, ca să folosesc o replică celebră.)
    Multe lucruri mă nedumeresc şi, dacă ne-am cunoaşte, poate ţi-aş face confidentze. Mai multe decît cele deja postate.
    În altă ordine de idei, abia reuşesc să am grijă de "caprele" mele, deci a vecinului... mă lasă rece. Aş îndrăzni totuşi să-i dau o sugestie: dacă o are nebună... să fie cu băgare de seamă!
    Despre mediatizare... nici nu vreau să comentez: prea multe tîmpenii sînt mediatizate şi prea multe nonvalori!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ha, ha ,ha! N-am stiut de emisiune!
    Nici nu sunt curioasa sa o vad!Din cate spui pare o cantare a Romaniei de altadata !
    PDL-ul a plecat, dupa cum se vade, cu capra. Asta la indemnul tapului!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai date fah in mortii matii de comunista nenorocita cu criticile tale de tot cacatu si lasa oamenii sa-si faca treaba.Se vede clar ca pisica unde nu ajunge-i pute.Du-te cu cronicile tale pe WC ca poate te asculta vre-un cacat

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai zis de emisiune, dar nu ai zis şi cand se difuzează.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oau, cîte comentarii!
    Să vă iau pe rînd:
    -marada, mulţumesc pentru ajutor! Căutam un termen de comparaţie şi ai zis bine: un fel de cîntare a României, dar de mare prost-gust!
    -miki, nu am zis că nu am ştiut; tocmai am aflat că s-a difuzat sîmbătă; şi, cică montată, a arătat binişor;
    -anonimule frustrat, dacă iei apărarea unei chestii de model şi sorginte comunistă, nu poţi să-mi oferi mie acest atribut (chestie de logică, mai exact "tertium non datur"); în rest...nu pot decît să îţi dau o sugestie, aşa cum i-am dat şi vecinului cu capra nebună, într-un comentariu anterior: fii cu băgare de seamă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu obisnuiesc sa dau sfaturi dar as dori sa pun o intrebare generala. De ce permiteti asemenea postari ca cea suburbana de mai sus ( pe blog aveti si optiunea de selectie sau respingere a comentariilor , e un drept al dvs...) , de ce ii acordati atentie si de ce ii mai si raspundeti ? Limbajul suburban nu exista intr-o lume normala si nici cei care il folosesc , pentru ca intr-o lume normala oamenii se respecta intre ei si cu atat mai mult respecta femeile. Restul e tacere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule Simion,
    Mulţumesc pentru întrebare (care, desigur, conţine şi sugestia). La început, funcţia de moderare a comentariilor a fost activată. Ulterior am constatat că îmi ocupă ceva timp moderarea comentariilor, mai ales că toate erau de bun simţ, la acea vreme.
    De ce am acordat atenţie şi de ce am răspuns? Pentru că aveam o bănuială cine este personajul şi pentru că am vrut să obţin indicii suplimentare... Poate că am greşit, dar asta e: sînt curioasă din fire...
    Restul , într-adevăr, e tăcere!

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama