sâmbătă, 5 septembrie 2009

Logica copsi sau cum să fii psiholog în România ?

Notă: cacofonia din titlu acolo trebuie să fie !
După povestea interviului de la copsi am fost întrebată de ce am avut nevoie de atestatul de liberă practică. Voi încerca să răspund la această întrebare, punînd în context ceea ce am făcut în această vară.
Povestea începe cam aşa:
Am absolvit Liceul Pedagogic şi am lucrat ca învăţătoare timp de 17 ani. Meserie: frumoasă; vocaţie: am; competenţe profesionale: din plin, dobîndite în liceu şi practicînd; condiţia socio-profesională a dascălului de învăţămînt preuniversitar: din ce în ce mai mizerabilă...

Am făcut facultatea de psihologie din pasiune, ca pe un pas în dezvoltarea personală, cînd am simţit că ce învăţasem în Şcoala Pedagogică nu mai era de ajuns pentru a lucra eficient cu elevii din generaţiile actuale. Nu mă gîndeam să lucrez ca psiholog, mă gândeam doar să devin un învăţător mai bun.

Dar, sistemul de motivare salarială devenea din ce mai ridicol:

-am plătit o taxă de 800 000 lei (80 ron) în ian. 1998, ca să fiu acceptată la colocviul de admitere la gradul I; în 2002, în septembrie, salariul meu a crescut cu 60 000 lei (6 ron), ca urmare a schimbării încadrării de la gradul II la I; în termeni financiari, dacă puneam banii de taxă la bancă, până în 2002 eram în profit;

-după cei 4 ani de facultate, altă schimbare de încadrare: de la învăţător cu studii medii, la institutor I (cu studii superioare); creşte salariul meu cu 200 000 lei (20 ron).

Mi-am dat seama că am făcut tot ce se putea face în învăţământ, că singura şansă de a avansa -salarial vorbind - era să aştept să treacă anii, să trec la o tranşă superioară de vechime; despre evaluarea pe bază de competenţă sau de calitate a actului educaţional: nici vorbă !

Atunci am hotărît să schimb macazul şi să lucrez ca psiholog. Da, dar unde ?
Deşi legea 213, la art.6, lit.a) spune că: exercitarea profesiei de psiholog se desfăşoară în sectorul privat, în regim salarial, sau independent, cu drept de liberă practică... , peste tot, pe unde se angajau psihologi, am fost întrebată dacă am atestatul de liberă practică . Deci... chiar dacă am vrut, nu am ştiut cum... (Nu ştiu care este raportul psihologi fără atestare copsi/psihologi cu atestat de liberă practică, în rîndul celor care profesează, dar mă tem că numărul celor dintîi tinde către zero, ceea ce mă face să mă întreb dacă nu ar trebui o lege care să protejeze dreptul la muncă al acestui tip de psihologi.)
Logica copsi şi normativele în vigoare mă depăşesc cu mult.
M-am gândit că, dacă obţin autonom, (în baza experienţei profesionale dovedite, vezi argumentele în C-o fi, c-o păţi, copsi)voi sări nişte etape pe care nu le înţeleg:
  • Art. 13 spune: "pentru exercitarea profesiei, psihologii cu drept de liberă practică pot înfiinţa, la alegere, cabinete individuale... ". Da, dar pentru înregistrarea unei astfel de forme de exercitare a profesiei, psihologul cu drept de liberă practică "în supervizare" trebuie să depună în dosar şi o copie a contractului cu supervizorul.
  • Închei contract cu supervizorul; trece o vreme pînă cînd contractul este vizat de copsi şi pînă cînd intră în posesia mea.
  • Mai trece alt timp (plus vacanţa de vară) pînă cînd depun dosarul, se analizează şi primesc decizia de înfiinţare a cabinetului individual. Două-trei luni, poate mai mult, timp în care eu îi plătesc supervizorului... dar acesta nu supervizează nimic, pentru că eu nu lucrez.
  • Şi vine timpul să cer atestatul de liberă practică autonomă, ca urmare a finalizării perioadei de supervizare. Conform hotărîrii comitetului director (24 martie 2007), art. 2, lit.c), eu ar trebui să depun la dosar şi dovada exercitării profesiei prin una din formele de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, pe toată perioada stadiului de supervizare profesională (independent sau în regim salarial). Asta înseamnă că perioada minimă de un an de supervizare se prelungeşte, pentru că eu n-am exercitat nimic în primele luni de contract.
Ce a fost întîi: oul sau găina ? devine: angajarea sau atestarea?; cabinetul sau supervizarea?
Mărturisesc că sînt în ceaţă...
În plus, am tot mai mult impresia că facultatea de psihologie nu mai formează psihologi; pentru că psihologi pot fi şi absolvenţii unei instituţii de învăţămînt superior cu diplomă de licenţă asimilată (art.2, alin.2 din legea 213);medicină generală, asistenţă socială, filosofie, pedagogie, teologie- drept, (în funcţie de comisie), e drept, cu specificarea că trebuie să îşi completeze formarea; cu ce? cu tot felul de cursuri acreditate tot de copsi !
La ce bun atunci art.6 din normele de aplicare a legii 213: În exercitarea profesiei ... psihologul este independent profesional şi nu poate fi supus nici unei îngrădiri sau presiuni de orice tip, fiind protejat prin lege împotriva acestora.
Eu am simţit şi îngrădirea, şi presiunea, şi că nu mă protejează nimeni de lipsurile/neajunsurile legii 213 şi ale altor acte normative care reglementează exercitarea profesiei de psiholog în România; sau poate am eu o probleme de adaptare...

100 de comentarii:

  1. Daca aveai o "pila" pe ici pe colo sigur ar fi mers totul mai usor. Daca incerci cu dreptatea ai mult de luptat si asteptat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştiu asta, dar chiar aş vrea ca,mai ales atunci cînd e vorba despre exercitarea unei profesii, să fiu întrebată ce ştiu să fac (cu referire strictă la respectiva profesie)şi nu ce "pilă" am, cine mă "recomandă" ca fiind capabilă de performanţă în a face acea meserie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Totul e complicat la noi si daca nu e il ajutam noi !!!
    Si eu am terminat primul an la psoho ...
    cind m-au admis ...proful care mi-a luat...interviul mi-a spus ca e foarte complicat sa devii psihoterapeut ...ceea ce doream eu sa devin.
    Mi=a spus de chestia cu supervizorul .
    De la altcineva am aflat ...
    ca o colega de serviciu devenita psiholoaga a platit ore unui doctor de la Obregia ...parca ...
    bineinteles fara sa faca vreo ora cu respectivul ...
    Si asa a putut profesa ...cu hirtia data de doctor .
    Incurcate caile Domnului !

    Iti doresc Succes ...uri ...
    se pare ca trebuie sa ne adaptam la lumea lor !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne adaptăm sau o schimbăm !
    Eu zic să verificăm dacă funcţionează şi a doua variantă !
    Succes...uri şi ţie, orice ai face acum (psihoterapie sau altceva) !

    RăspundețiȘtergere
  5. Si uite asa, incet dar sigur se darama speranta mea de a deveni psiholog si nu purtator de diploma...Raman insa cu dorinta de a ma alatura oamenilor si cu posibilitatea voluntariatului si sa nu ma mai demoralizez... TREBUIE sa-mi pregatesc lucrarea de licenta!
    BAFTA!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Baftă, Florina şi nu dispera !
    Există oameni dornici să facă ceva pentru a îndrepta lucrurile. Unul dintre ei este psihologul Sergiu Simion. Poţi afla mai multe despre iniţiativele dumnealui şi te poţi alătura acestor iniţiative. E drept, nu sunt mulţi care să îl sprijine: din comoditate, din dezinteres, din laşitate....
    Dar tu poţi face altfel decît majoritatea !
    Pînă atunci, baftă la licenţă !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu de geaba trăim în România!Adevărul este că , cu cât vom fi mai calificaţi , cu atât nu vom fi buni de nimic(sau aş vor ei să credem).Problema este că mult timp de acum în colo vor fi de folos plicurile, pilele, pacheţelele...Iar dacă vreodată se va schimba ceva, noi vom fi deja încadraţi într-o altă grilă de salarizare, sau , pensionari(dacă mai apucăm).Totuşi speranţa moare ultima.
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Da,miki, speranţa moare ultima. Şi eu sper să apucăm ziua în care, în România, speranţele noastre de acum vor deveni realitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hotelul unde isi desfasura comisia activitatea era sub orice critica . Spaga conduce Romania ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu ştiu dacă doar sediul e problema. De altfel, au un nou sediu... năravul este tot cel vechi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Diploma de licenta asimilata se refera la licenta in psihosociologie doar.Pentru psihoterapie se admit si cei cu licenta in medicina, as. sociala, psihopedagogie, etc.Acestia, insa, nu pot avea titlul de psiholog.Sa nu producem confuzii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Una dintre probleme la colegiu e Coerenta si Claritatea. Cand eram in facultate am ales sa merg la psihopedagogie pentru ca se precizase ca cei de la aceasta specializare pot practica psihoterapia. Apoi am constatat ca majoritatea cursurilor erau comune. In anul trei abia am avut cateva cursuri diferite dar nu atat de semnificativ. pot spune ca era un avantaj la psihopedagogie ca faceam si psihopatologia pe deficiente. Ca sa intelegeti ce vreau sa spun, nu poti sa faci evaluare pe deficiente fara sa te raportezi la normalitate, ai nevoie de o imagine complexa. Apoi, am aflat ca psihopedagogii nu sunt psihologi. Nu m-a interesat nici acest aspect deoarece eu doream sa ma formez ca psihoterapeut. Desi profesorii din universitate ne spuneau sa ne luam gandul de la cabinete si psihoterapie. Acum, practic psihoterapia de 11 ani. Pe documentul de la colegiu scrie psiholog cu drept de libera practica in psihoterapie. Si asta e mai putin important daca scrie ca esti psiholog sau psihopedagog. . Cel mai mult m-a interesat de-a lungul anilor sa pot sa imi fac treaba cat mai bine cu putinta. Astfel, am ajuns sa caut specialisti care sa ma ghideze si sa ma formeze si pot sa va spun ca in SUA lucrurile stau mult diferit. Acolo sistemul de evaluare si de ascensiune profesionala e clar stabilit de la inceput, nu sunt orgolii, nu se incearca monopolizarea domeniului. Nu am intalnit atitudinea de aici din colegiu. Si eu sper sa se schimbe ceva, cu viitoarele generatii.

      Ștergere
  12. Nu cred că a intenţionat cineva să producă ceva confuzii. Precizarea este bine-venită. Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt licentiata in psihologie, am parcurs acel an de supervizare pe domeniile pihologiei muncii si transporturi, iar de curand am obtinut atestatul de libera practica, psiholog autonom practicant. Sunt cateva etape de parcurs pentru a putea profesa in mod legal aceasta meserie. Obtinand atestatul de libera practica suntem avizati de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Puteti considera aceasta procedura ca o siguranta si un control asupra persoanelor care practica aceasta meserie. In plus, se doreste astfel si o siguranta a actului psiholog. Putem face o paralela cu meseria de medic, acestia apartinand de asemenea unui Colegiu. Nu inteleg nemultumirile descrise mai sus. Consider ca este necesara si normala constituirea unui Colegiu care sa indeplineasca anumite functii si care sa poata coordona si ghida activitatea psihologilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, imi puteti spune va rog daca in perioada supervizarii ati fost angajata ca psiholog? Ma intreb cum poate un absolvent de psihologie care nu lucreaza in domeniu si nici posibilitatea infiintarii unui cabinet individual nu are, sa treaca prin acea perioada de supervizare in vederea obtinerii atestatului de psiholog practicant autonom. Va multumesc pentru un eventual raspuns.

      Ștergere
    2. Da, cu foarte mare dificultate, am reuşit să mă angajez. Dilema mea este aceeaşi, fiindcă aspirantul la statutul de psiholog se află într-un cerc vicios: nu-l angajează mai nimeni fără atestat şi nu se poate atesta dacă nu este angajat.

      Ștergere
    3. Si totusi se poate: orice absolvent isi poate infiinta cabinet personal, nu verifica nimeni daca este la el in sufragerie sau nu.
      In felul acesta isi poate incheia un contract de supervizare cu supervizorul ales si la finalul anului de contract va profesa autonom.
      Iar daca are posibilitatea unei angajari nu conteaza ca atestatul este sub supervizare sau autonom, fiecare are dreptul sa profeseze.

      Ștergere
  14. http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=727&Itemid=84 copsi a respins propunerea de modificare a legii 213.Ceea ce inseamna ca legea e facuta prost, premeditat.si ca nu poate fi schimbata. chipurile ca sa nu se confunde psihologul cu psihopedagogul, nu-l mai lasam pe psihopedagog sa isi faca meseria nici pe felia lui.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua!

    Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt, in ordine, etapele obtinerii atestatului de libera practica in psihologie ( DECI dupa obtinerea licentei in psihologie).
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara!

    Sincer, nu cred ca pila este reteta obtinerii atestatului de libera practica. Eu am terminat psihologia, am invatat sa intru, nu doar am depus dosarul, la psihopedagogie se intra pe baza de examen sau depunere dosar, pe cand la mine, la psihologie, trebuia sa ma lupt pentru un loc, cu alte 7 persoane. Primul an, am picat, dar am stat acasa si am invatat. Toata facultatea am invatat, fara sa ma ajute nimeni i fara sa aplelez la pile. Am fost la Colegiu, am depus dosarul, am fost la interviu, am obinut in supervizare. Cautarea unui supervizor a fost putin mai greu, dar am gasit. Nu am lucrat 6 luni,cu toate ca aveam contractul inregistrat, dar apoi am gasit un loc de munca, la o scoala de soferi si in 4 luni m-am inarmat cu dorinta de a face totul bine si de a asimila de la supervizor cat mai multe infomatii, iar la interviul de trecere, nu am avut nicio problema, pentru ca daca lucrezi in domeniu, nu ai ce sa nu stii. Erau alti psihologi pe hol care plangeau si spuneau ca au fost amanati, si, cand au fost intrebati de cei care nu intrase in camera de tortura, ce intrebari le-au fost adresate, dar chiar nu stiau sa raspunda. Sincer, nu cred ca este foarte importanta pila, daca tu nu stii ce trebuie sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  17. mai sunt oameni disperati ca tine. eu cu un master in Irlanda in psihologie judiciara investigativa, ma pregatesc acum sa sterg batranii la fund in aceeasi tara, pentru ca nimeni nu ma angajeaza nici in Romania nici in UK. Cea mai mare greseala a vietii mele si cea mai mare gaura in buget aiurea. Mai bine jucam banii la Cazino, aveam mai multe sanse sa ma realizez in viata...

    RăspundețiȘtergere
  18. salut..
    eu termin masteratul anul acesta sunt in plina sesiune si ma gandesc daca a avut vre-un rost sa fac facultatea asta
    cand am ales-o am facut-o in special pentru mine si asta mai ales fobiilor pe care le aveam , vroiam sa invat sa ma cunosc si sa pot sa-i ajut pe cei din jurul meu
    la inceput imi doream medicina dar e o meserie prea dura pentru mine si datorita poblemelor de sanatate pe care le am in ultima vreme am constatat ca urasc siringile si perfuziile deci clar nu as fi fost buna pentru asa ceva
    si hai sa-ti povestesc ceva
    pentru ca vazusem ca lumea este ea prin prisma parintilor mei nu datorita experientelor mele, ma gandeam eu k psihologii sunt cei mai integrii si mai saritori oameni din lume si de curand prietena mea cea mai buna a constat ca baietelul ei are o problema.Au urmat drumuri spitale..si m-am gandit eu sa-mi intreb profeorii sa o indrume si ce sa vezi: nimeni nu stie nimic, nimeni nu poate recomanda pe nimeni. Interesant nu?
    Am uitat sa precizez k am dat la faculatea asta in ideea deschiderii unui cabinet avand in vedere k se persupunea k fiecare societate comerciala sa aibe un psiholog si cum legine din romania sunt asa cum sunt bineinteles k nu s-a pus in aplicare si sincer nici nu observ nici o schimbare si nici acolo unde este cel mai important in randul oamenilor care sunt saturati de prejudecati si inca nu fac distinctie intre psiholog si psihiatru..
    am pornit la drum cu atatea iluzii si pe parcurs incet incet le-am abandonat, desi traiam cu impresia,ideea k psihologia mi se potriveste ca o manusa. Ii felicit pe ce care mai au vointa, rabdarea,perseverenta. pe cei care inca mai cred k pot face ceva si mai ales pe cei care reusesc prin fortele lor sa faca ceea ce si-au propus

    RăspundețiȘtergere
  19. Lucrez ca psiholog în scoală de 3 ani, acum însă mi se încheie contractul de muncă. De tot atatia ani adică 3 caut un alt loc de muncă în domeniu si nu am gasit nimic. Într-adevăr psihologia la noi în tară e cea mai mare bazaconie. Nu sunt înregistrată în colegiu si nici nu vreau s-o fac. Sunt niste sarlatani care se află ”inafara” legii, vor doar bani..........Urez succes d-nei, sper ca va putea trăi din ceea ce câstigă la cabinetul pentru care a depus efort, timp si bani.
    Si are dreptate, toată lumea doreste psihologi ”ATESTATI”, iar acesta se obtine cu bani sau prin experientă (care experientă?)

    RăspundețiȘtergere
  20. Din psihologie nu se poate trăi în România. Doar cei care au prins niște "trenuri" speciale se descurcă. Restul...
    Din păcate!...

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru anonimul care în luna martie întreba cum se obţine atestatul de liberă practică (cu scuze pentru că primeşte tardiv-poate şi inutil- un răspuns): toate informaţiile le găseşti pe site-ul copsi, pentru fiecare comisie în parte, în funcţie de specializarea care te interesează.
    Pentru cei ce şi-au împărtăşit aici experienţele (mai mult sau mai puţin fericite, anonime sau nu), MULŢUMIRI!

    RăspundețiȘtergere
  22. NU va inteleg, de ce sunteti asa ofuscati?
    Mie personal mi se pare foarte normal ca in meseria pe care toti de aici si-au ales-o sa existe niste etape de parcurs!Adica, in momentul in care in cabinetul tau de ex. intra o doamna depresiva care plange disperata ca o inseala AMANTUL, tu, ca un bun psiholog, stii sa te stapanesti pe tine insusti inainte sa o stapanesti pe ea? Sa-mi spuneti voi cine de aici a invatat sa faca lucrurl asta in facultate sau pe parcursul experientei adunate inainte de a deveni ,,psiholog atestat,, cum il numiti voi...Si apoi problema, din punctul meu de vedere, nu este ca cei de la colegiu ne impun sa trecem prin supervizare, ci, mai degraba, ce supervizor ne alegem...ca intr-adevar, sunt supervizori care nici nu stiu cum arata supervizatii lor, dar sa stiti ca eu am avut foarte multe de invat de la supervizorii mei fara de care nu as face fata azi in meseria asta.
    Sa fim seriosi, in fiecare meserie exista si o perioada de practica efectiva, iar practica care se face in facultaile noastre nu este de ajuns...Am fost si eu cadru didactic-profesor de limba si literatura romana, conform primei faculati, si cand m-am apucat de psihologie am constatat ca nu are mai nimic in comun lucrul cu copiii cu lucrul cu oamenii depresivi sau mai stiu eu cu ce probleme...nu are nici o treaba elevul din banca cu pacientul de 16 ani diagnosticat cu microcefalie care prezinta o intarziere mentala moderata...
    De ce nu priviti supervizarea ca pe o pregatire care va va ajuta in meseria voastra?
    Sa nu credeti ca sunt de acord cu stilul colegiului, care este exact asa cum sunt toate in tara noastra, dar de aici pana la a submina rolul supervizarii...
    Doamna care a inceput discutia sustine la un moment dat ,,trec 2-3 luni in care plateste supervizorul degeaba pentru ca acesta nu supervizeaza nimic,,...dar este total incorect!!! in aceste 2-3 luni supervizorul te pregateste pentru activitatea pe care o vei face acolo in cabinet-sau unde o va afce fiecare-...cu alte cuvinte, supervizorul te invata inainte de a te superviza in activitatea ta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Si eu am platit timp de 1 an un supervizor degeaba , asta pentru ca nu am avut puterea sa-l schimb de la bun inceput.... Inafara faptului ca venise la inceput cu cursurile lui de statistica din facultate (terminata acum vreo 20 ani) , altceva nu am vazut, nu am invatat..Iar calculatorul , accesul la internet ii erau cu totul straine...e drept , este necesara supervizarea, dar sa fie facuta ca la carte, sa putem chizitiona ceva anul acela....

    RăspundețiȘtergere
  24. Da, de acord: supervizarea este necesară, cu condiţia să fie făcută aşa cum ai tu nevoie. Dar, chestia asta seamănă din ce în ce mai mult cu modul în care se obţin avizele psihologice. Şi atunci, la ce bun copsi?

    RăspundețiȘtergere
  25. Pai atunci, daca supervizarea este necesara cu conditia sa fie facuta asa cum ai tu nevoie, interesativa de supervizorul pe care vil alegeti inainte sa mergeti la el!!!
    Nu stiu daca e corect sa dam vina pe copsi pentru marea nesimitire si lipsa de profesionalism a unor ,,mare maistrii psihologi,, care si-au luat dreptul de supervizor doar de dragul de-a mai face un ban nemuncit....eventual acuzam copsi ca ii lasa pe acestia sa-si continue ,,furtul la drumul mare,, pe care il practica!!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu vreau să te jignesc, dar o să fac o chestie pe care, de obicei, evit să o fac: mă abat de la subiectul propriu-zis, pentru că ce "oferi" tu mi se pare mult mai important de discutat.
    Prin urmare:
    1. lasă-i pe cei care au avut de-a face cu copsi să dea sau nu vina pe ce se întîmplă în psihologia românească;
    2. răspunde-mi, te rog, la următoarea întrebare: pe cine crezi că ar fi corect să dăm vina pentru modul în care schingiuiești ortografia limbii române?

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna Lili,

    Ma adresez tie ptr ca tu ai deschis subiectul, subict care l am gasit initial pe alt site.
    Daca Colegiul are o Lege, va asigur ca aceasta nu se respecta.
    TU" intri in supervizare pe 3 - 4, etc specializari, te duci la comisie si constati ca desi ai vechime de psiholog de 2 ani, ei zic ca nu poti trece in treapta de psiholog autonom pe Transporturi ptr ca lucrezi ca Psiholog in Psihologia Muncii - si ptr Transporturi iti trebuie un alt contract de munca sa dovedesti vechimea; dar daca ai si pe Aaparare ce faci?mai trebuie si ptr asta un contract de munca cu minim 2 ore de min 3 luni.....va asigur ca sunt N cazuri care au patit acest lucru. Si unde este legea care sa ne faca sa intelegem asta ca sa nu mai platim ca idioti supervizori cate un an si apoi sa constatam ca nu putem schimba trapta de specializare?????
    Nu am nici timp nici nervi se detaliez dar realitatea este urata si asa cum a zis cineva daca ai o "pila cu patru fete" totul se vede altfel - si nu vorbesc ca sa nu adorm ci din surse sigure si vazute cu ochii cu care am fost dotata la nastere.
    Psihologul este liber sa faca ce specializare vrea, corect?! OK, eu vreau sa fac 6 specializari, dar categoric pot lucra ca PSIHOLOG cu un contract de 8 ore si poate inca unul de 2 ore/ok??? inca in RO pe un contract de munca se specifica functia de psiholog in general si asta in institutii marii/cu toate ca in Codul Meseriilor sa facut diferentierea pe specializari (maine poimaine ne trezim ca nici macar contractul de munca de acest gen nu ne mai este recunoscut)si daca COPSI imi cere ptr fiecare specializare cate un contract de munca de min 2 ore/zi de min 3 luni...atunci eu ce fac daca de ex vreau sa am atestat pe siguranta nationala dar in contractul meu de munca scrie doar PSIHOLOG??? aha ve ti spune : aducem o fisa postului in care apare ca noi desfasuram activitatea de psiholog in toate cele 6 specializari. Este asta posibil in RO??? nu prea, si nici nu cred ca sunt multe situatii....doar cativa dintre EI...ok, atunci eu ce fac, ajung in imposibilitatea de ami realiza visul de a avea derpt de ;libera practica si pe Muncii, Trnsporturi, Clinica, Siguranta Nationala...cu toate ca platesc un supervizor cu destui bani pe luna, care sa zicem ca in unele cazuri ma invata ceva si in altele nu ma invata nimic, stiu si probabil stiti si voi ca sunt destui supervizori care doar iau bani si redacteaza dupa un an un raport de supervizare.......hai ca oricum o dam bine nu iese, si nu va iesi bine multi ani deacum inainte in tara asta.

    Mi se pare aberant ca in timpul unui examen cu 10 membri in comisie ei sa se intebe unul pe altul daca ii dam treapta de autonom sau nu pe Transporturi daca subiectul lucreaza ca Psiholog (asta scrie in contractul de munca) cu CM 8h/zi de aprox 2 ani.

    Nu vorbesc aici de cazurile in care a fost examinat si nu a stiut ce sa zica si este respinsa schimbarea treptei pe motiv de nepregatire (asta este cu totul alta discutie).

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu exista nici logica si nici Lege la Copsi, am scris un post care din cauza ca era prea lung nu sa postat si l am pierdut, acum nu ma simt in stare sa il rescriu dar o voi face.
    Ceea ce a scris Lili in subiectul care a aparut si pe site ul psihologie este mai mult decat adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  29. Am citit legea si am vazut ca scrie asa:

    (2) Dosarul pentru obţinerea atestatului de liberă practică autonomă trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele documente:
    •a) cerere tip adresată Comitetului director;
    •b) raportul de supervizare final, prin care se atestă efectuarea stagiului de supervizare profesională, semnat şi parafat de către supervizor;
    •c) dovada exercitării profesiei prin una dintre formele de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, pe toată perioada stagiului de supervizare profesională (independent sau în regim salarial), în fotocopie semnată şi parafată de către titular pentru conformitate cu originalul;
    •d) contractul de supervizare profesională, în fotocopie semnată şi parafată de către titular pentru conformitate cu originalul.

    RăspundețiȘtergere
  30. ...Dar Legea este facuta doar pentru "prosti"

    RăspundețiȘtergere
  31. COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA
    Comisia de muncă, transporturi şi servicii
    NORME DE ATESTARE
    CAPITOLUL I
    Dispoziţii generale

    Capitolul 3. Art. 9. Atestatul de liberă practică autonomă se acordă persoanelor care îndeplinesc următoarele criterii de competenţă:
    (1) psihologilor care au cel puţin un an vechime în supervizare în baza următoarei proceduri de evaluare:
    a) dovada efectuării cursurilor suplimentare în cazul în care au fost recomandate cu ocazia primei evaluări;
    b) recomandarea scrisă din partea supervizorului;
    c) interviu susţinut în faţa comisiei.
    (2) psihologilor care deţin titlul de doctor în psihologie sub condiţia unei vechimi în specialitate de minimum 3 (trei) ani şi a unui interviu susţinut în faţa comisiei;
    (3) psihologilor sau cercetătorilor ştiinţifici (care au lucrat în domeniu psihologia muncii, industrial-organizaţională, transporturi şi servicii) sub condiţia unei vechimi în specialitate de minimum 5 (cinci) ani de zile şi a unui interviu susţinut în faţa comisiei.

    RăspundețiȘtergere
  32. 1. Obtinerea atestatului de libera practica autonoma




    COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA

    H O T Ă R Â R E
    privind aprobarea procedurilor de acordare a atestatului de liberă practică autonomă, ca urmare a finalizării perioadei de supervizare profesională

    În temeiul art. 51 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, nr. 213 din 27 mai 2004, aprobate prin H. G. nr. 788/2005,

    Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România h o t ă r ă ş t e:

    Art. 1. (1) - Psihologul cu drept de liberă practică atestat în condiţii de supervizare poate solicita eliberarea atestatului de liberă practică autonomă, pentru fiecare specialitate profesională, după finalizarea stagiului de supervizare profesională în specialitate, potrivit dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 213/2004.
    (2) Finalizarea stagiului de supervizare profesională se probează prin raportul de supervizare final, întocmit de către supervizor, potrivit dispoziţiilor art. 41 alin. (2) din Hotărârea Comitetului director nr. 1/2006.
    Art. 2 (1) - Obţinerea atestatului de liberă practică autonomă de către psihologul cu drept de liberă practică atestat în condiţii de supervizare este condiţionată de parcurgerea următoarelor proceduri:
    •a) depunerea dosarului de atestare la comitetul filialei teritoriale din care face parte solicitantul;
    •b) susţinerea interviului programat în faţa comisiei aplicative competentă în specialitatea în care solicitantul doreşte obţinerea atestatului de liberă practică.
    (2) Dosarul pentru obţinerea atestatului de liberă practică autonomă trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele documente:
    •a) cerere tip adresată Comitetului director;
    •b) raportul de supervizare final, prin care se atestă efectuarea stagiului de supervizare profesională, semnat şi parafat de către supervizor;
    •c) dovada exercitării profesiei prin una dintre formele de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, pe toată perioada stagiului de supervizare profesională (independent sau în regim salarial), în fotocopie semnată şi parafată de către titular pentru conformitate cu originalul;
    •d) contractul de supervizare profesională, în fotocopie semnată şi parafată de către titular pentru conformitate cu originalul.
    (3) Structura interviului va fi aprobată prin dispoziţie a preşedintelui Comitetului director, la propunerea comisiilor aplicative, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    Art. 3 - Prezenta hotărâre intră în vigoare de la data aprobării acesteia.



    Preşedintele Colegiului Psihologilor din România,
    Prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan

    RăspundețiȘtergere
  33. Era sa uit:
    1.colegiu nu da doi bani pe voluntariat (cand este vorba de schimbarea treptei de specializare, asta numai in RO se intampla (stiu caz concret in care doi tineri prezenti la schimbare treapta avand aceleasi competente - identice - unul trece in treapta de autonom si celalat nu);
    2. nu sunt frustrata ca mi-am ales supervizorul prost, dupa cum aveti poate uni din voi tendinta sa credeti, am avut supervizor chiar un membru din comisie (dar asta nu insemna ca ei sunt mai bine informati - nu sunt pentru ca nu exista legi clare care sa fie aplicabile, aplicate) si cu toate acestea am platit un an an de supervizare si astia sunt bani care daca ii dadeam si cu o lumanare era mai bine, ptr ca nu am degand ca avand un CM in care sunt incadrata ca Psiholog sa mai umblu sa fac inca un CM cu 2h/zi tot ca psiholog: pana la urma ce se urmareste platirea taxelor la casa de pensii si alte dari sau ce??? nu inteleg de ce vor ei CM ptr cate specializari ai daca tu deja lucrezi ca psiholog?? unde este logica lor???;
    Ce incurajeaza ei, sa ajungi la cei care au baninete sa iti faci CM cu cate 2 ore pe cate specializari ai, sa ajungi sa platesti taxe la stat ptr ca asta se incurajeaza; in conditiile in care nu se gasesc locuri de munca in acest domeniu ei cer CM de cate 2h/zi min 3 luni pe fiecare specializare....unde ajungem asa??? si cati bani ajungem sa bagam in asta, bani care nu ajung la noi in mult timp, ptr ca stim ce salarii au psihologii in aici......cotizatii, supervizari, conferinte, formari, dezvoltare, teste, mastere,..etcccccc....
    3. cand un membru al comisiei vine in pantaloni de trening deja iti da ceva de gandit; insitutia/comisia din care el (chiar o conduce) face parte oare este o institutie de incredere?! daca un psiholog membru in Colegiu s-ar duce la examenul in fata Comisiei in pantaloni de trening ce comentarii credeti voi ca ar aparea?! (nu imbracamintea reprezinta omul se stie - dar cu toate astea......)

    Nu se poate vorbi de Colegiul Psihologilor ca de o institutie de incredere si care ne apara drepturile...nici pe departe...imi asum spunan ca totul este doar "bani".
    Am facut si formari si Mastere, si sincer oricata pasiune ai pune in ceea ce faci pana la urma avem nevoie si de bani...si realizez ca toate diplomele acumulate nu ma incalzezc cu nimic (dar sunt inca destui care fac psihologie ptr ca da bine; dar sunt si cativa care au facut ani buni de formare in psihoterapie si abia reusesc sa traisca cu toata pasiunea si daruirea fata de ceea ce fac...si cand ajung pe la Colegiu mai sunt luati si peste picior).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar ce-ti trebuie o suta de specializari in conditiile in care, zici tu, nici nu se gasesc locuri de munca? Si cum te poti specializa la toate? E ca si cum un medic ar face si cardiologie si dermatologie si ortopedie si pe toate! E imposibil si absurd!

      Ștergere
    2. Atâta vreme cât copsi permite, te poţi specializa la toate. Da, făcând paralela cu medicina, se vede cât de aberantă pare a fi "suta de specializări".

      Ștergere
    3. buna,
      Imi este teama sa intreb:
      -la ce suma se ridica plata supervizorului pentru o perioada de un an?
      am inteles ca sunt in total 40 de ore, daca deja au trecut sase luni de la emiterea atestatului de libera practica si eu nu am gasit un post de lucru, cum pot face efectiv pentru a ma incadra in timp de un an de supervizare?

      Ștergere
    4. Cu părere de rău, nu-ți pot răspunde la niciuna dintre întrebări. Discută direct cu un superviyor, poate te lămurește!

      Ștergere
    5. Plata supervizorului este in functie de cerintele fiecaruia, am vazut si care creau 100 de lei pe luna si care cereau de 3-4 ori mai mult. Iar durata se poate prelungi, anul incepe de la semnarea contractului de supervizare.
      Cele mai convenabile mi se par supervizarile de grup, pt ca platesti mai putin si auzi si din experienta altor colegi cu care esti in grupa.

      Ștergere
  34. Ai dreptate în mare măsură. Dar iar se vor găsi unii şi alţii care să spună despre noi, cei nemulţumiţi, că sîntem frustraţi, ofuscaţi sau mai ştiu eu cum...
    Multe lucruri nu sînt aşa cum ar trebui să fie. Sînt convinsă că şi cei de la colegiu sînt conştienţi de unele dintre ele.
    Poate se schimbă ceva şi datorită vocii fiecăruia dintre noi care, pe acest blog sau pe alte site-uri, au avut curajul să-şi exprime nemulţumirea sub semnătură, sub pseudonim, chiar şi ca anonim.

    RăspundețiȘtergere
  35. Se pare ca au schimbat normele de schimbare a treptei pe autonom, in psihoterapie: 2 ani de supervizare (in loc de 1) si minimum 250 ore de dezvoltare personala (in loc de 150). Voi ati auzit asa ceva? Sper sa fie doar un zvon...

    RăspundețiȘtergere
  36. Este posibil, dar... Ca să te asiguri dacă este zvon sau nu, informaţii sigure se găsesc pe site-ul copsi (www.copsi.ro).

    RăspundețiȘtergere
  37. Cam asa patesc toti care se gindesc ca ar trebui sa profeseze ca psiholog desi ei au la baza o alta pregatire si o alta experienta decit cea de psiholog. Cunosc si eu cazuri si nu de putine ori am ridicat vocea in sedintele de la filiala mea teritoriala a Colegiului.
    Din punctul meu de vedere ca psiholog specialist nu inteleg un caz similar in care tot unei dne invatatoare de vreo 50 de ani i se nazareste ca ar trebui sa se faca psiholog, ba mai mult dupa ce face facultatea la dublu click primeste si atestatul de libera practica in supervizare desi ea nu a practicat nici macar 1 ora in meseria de psiholog. Atunci vin eu si intreb de ce se acorda acest atestat persoanelor care nici in supervizare fiind nu practica aceasta meserie? Si cred ca nu o vor face niciodata. Cit despre oul sau gaina pt mine e clar: cind te duci la interviu sa faci dovada ca profesezi ca psiholog pe cartea de munca. Apoi sa fie obligatia angajatorului sa te trimita sa iei atestatul cit mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  38. Despre principii putem vorbi oricînd, oricum. Era vorba despre "norme de aplicare a unei legi" şi conform formulării din momentul respectiv a acestor norme, dreptatea era de partea noastră, a nemulţumiţilor, fie că vă convine, fie că nu. Cît despre absolvenţii la dublu-click, nu e vina lor că au fost acceptaţi să profeseze doar fiindcă şi-au plătit taxele.

    RăspundețiȘtergere
  39. Aceleaşi norme vorbeau la vremea aceea despre fişa postului, nu despre cartea de muncă, deci discuţia oul sau găina nu-şi are rostul.
    La adăpostul anonimatului, totul e foarte simplu, mai ales să fii doct şi critic, nu-i aşa?

    RăspundețiȘtergere
  40. mare psiholog principal!cum sa lucrez inainte de atestare?!cand conditia angajatorului este sa fiu atestat?!!esti tare,domnule!...si ca sa fiu egalul dvs ma semnez convenabil anonim!

    RăspundețiȘtergere
  41. Sunt licentiata in psihologie, nu am posibilitatea de a urma un master.Dupa efectuarea unui numar de 50 de ore de formare profesionala as putea lucra ca psiholog scolar? Bineinteles ca voi continua sa ma dezvolt profesional sub supervizare. Va multumesc pt un eventual raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  42. Nu am atâtea cunoțtințe încât să vă dau un răspuns corect și bine documentat. Pentru un post de psiholog școlar cred că e bine să vă informați la Inspectoratul Școlar, să participați la concursul pentru obținerea postului.

    RăspundețiȘtergere
  43. Pentru a putea profesa ca si psiholog scolar, e nevoie sa aveti o facultate de psihologie absolvita, sa va inscrieti la concurs (se organizeaza acum de scoli). Nu e nevoie de atestat de libera practica ! Sistemul educational romanesc inca nu pretinde avizul COPSI, ci doar diplomele de licenta/masterat. Criteriile in invatamant inca sunt vechimea care se face in timp si diplomele obtinute. Poate in timp se va pretinde si acolo libera practica, dar inca nu.

    RăspundețiȘtergere
  44. Copsi= masina de sugrumat psihologi.
    Cer multi bani, cresc numarul de credite dupa bunul plac, cer mastere peste mastere chiar si celor ce au facultate de 4 ani si un master. Un cabinet psihologic = o speranta de a trai la inceput, un obiectiv de daramat de catre budozerul copsi.Oamenii de la copsi sunt lacomi, sunt destepti si duri.Inima lor este magnetica si foarte sensibil legata de bani.Pentru aceasta lovesc psihologia si psihologii pe la spate, pentru a fi bagati in seama. Jupoaie intr-un mod jmecker orice speranta a celui ce mai crede ca aceasta profesie il poate aduce pe linia de plutire, de supravietuire. Impovareaza peste noapte regulile, fac legile dupa placerea lor lacoma.Totul pentru psihologie si psihologi, pentru moartea cestei profesii. Sigur, tot ce fac justifica ,,o cauza dreapta" care va scoate psihologia din rahatul in care au bagat-o cu lacomia si imopotenta gandirii.

    RăspundețiȘtergere
  45. Vreti sa deveniti psihologi, va ganditi sa absolviti o facultate de psihologie? Profesia e frumoasa, insa:e stapanita malefic de o organizatie securista, denumita colegiul psihologilor.Aveti in plan sa cheltuiti ceva bani pentru a incerca acesta profesie? daca da atunci multiplicati suma pe care doriti sa o cheltuiti, asteptati-va sa atasati multe zerouri in capatul acestei sume. Ce veti obtine? Pricepere, chiar daca veti fi muritor de foame.
    Credeti ca legea din domeniu va apara? Credeti in continuare.oricum ea se modifica peste noapte, oricum nu o sa fiti intrebat, oricum o sa fie in defavoarea voastra: taxe mai mari, obligatii mai multe, si mai multe, si mai multe, si mai multe, si mai multe.Ati ajuns sa fiti scarbit? Nu va faceti griji! Colegiul lucreaza pentru dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu un jurist drogat la ce sa te astepti ?
      http://www.evz.ro/detalii/stiri/jurist-de-la-colegiul-psihologilor-prins-cu-droguri-in-masina-964683.html

      Ștergere
  46. Dureroase comentarii. Adevărate din păcate. Ar trebui să dea mai mult de gândit celor de la copsi.

    RăspundețiȘtergere
  47. Bine punctat! Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna tuturor!

    Am terminat facultatea de psihologie,forma de invatamant id (la distanta).Credeti ca influenteaza in vreun fel acest lucru? In sensul ca nu imi accepta dosarul ca nu e forma de invatamant la zi!

    As mai avea on nelamurire: la dosarul pentru inscrierea in colegiu apar niste modele tipizate (sunt 4 modele).Le completam de mana sau la calculator?
    Tot la dosar se cere copia legalizata de pe carnetul de munca.Dar daca nu am experienta ca psiholog,mai este valabila aceasta cerinta?


    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai diploma de studii, nu cred că există vreo problemă cu faptul că ai studiat la id, nu la zi.
      Pentru completarea documentelor, nu există vreo regulă (cel puţin din câte ştiam eu), iar copia după carnetul de muncă este necesară doar dacă e nevoie să dovedeşti experienţa profesională (ceea ce în cazul tău nu există). Citeşte cu atenţie pe site, ori mergi la preşedintele filialei de care aparţii şi cred că îţi vei găsi toate răspunsurile.

      Ștergere
  49. Salut!


    Pe ramura ps.muncii se da un chestionar scris la primul interviu? Stie cineva?
    E adevarat ca taxa pentru primul interviu o voi plati in functie de luna in care ma prezint? De ex.,daca particip in Septembrie voi plati 62 RON? In August vad ca nu se tin interviuri.
    Credeti ca se tine cont de competentele care apar insirate la comisia aplicativa pe ps muncii,adoptate de sistemul EuroPsy?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru acces in profesie, aveti de sustinut un interviu.

      Ștergere
  50. Cotizaţia se plăteşte în funcţie de luna în care devii membru al colegiului. Taxa de interviu e aceeaşi (o găseşti pe site).
    Despre restul, citeşte la secţiunea comisii, pe site şi vei afla răspunsurile.

    RăspundețiȘtergere
  51. Sunt psiholog sub supervizare si pentru ca am vazut ca au fost deschise aici si anumite discutii legate de supervizori, simt nevoia sa spun si eu cate ceva. Supervizorul meu nu este de acord ca eu sa deschid cabinet. Tot trage de timp, pe banii mei, sustinand ca inca nu am invatat tot ceea ce vrea el sa imi predea. Au trecut, deja, 7 luni de cand am inceput supervizarea... Imi ingradeste dreptul la munca pentru ca ii este teama sa-si asume responsabilitatea! Desi de la Colegiu mi s-a recomandat sa revin peste un an pentru autonom, se pare ca se va prelungi perioada. Nu am curaj sa inchid contractul. Nu stiu care sunt implicatiile. Ce motivatii trebuie sa aduc la Colegiu, pentru ca este clar, ar fi cuvantul meu impotriva cuvantului supervizorului. Sunt nemultumit! Nu vreau sa intru in amananunte dar va asigur ca, in acest moment, sunt nedreptatit pe banii mei si ca sunt multe elemente pe care nu le pot comenta si pe care daca le-as povesti, ati intelege ca dreptatea este de partea mea. Daca stiti cum se poate incheia contractul de supervizare astfel incat sa ies cu fata curata si sa las loc de 'buna-ziua' (asa e normal), va rog sa ma ajutati cu o sugestie/sfat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din poziția de "Stan-Pățitul" ți-aș spune că nu cred că ai șanse reale de reușită, că da: ai intuit corect, suntem la mâna lor, fac ce vor și cum vor ei...
      Nu vreau să te sperii însă, așa că poate vine cineva cu o sugestie mai avizată... poate juristul de la copsi???...

      Ștergere
  52. Pentru interviul de atestare trebuie sa pregatim ceva ? ce ne intreaba acolo? nu ma refer la autonomie.. ci doar de atestare.
    Am terminat si eu fac. de psi si master .. si am zis sa fac si urmatorul pas.. desi sunt cam scarbit de sistemul din tara, nu doar copsi...

    RăspundețiȘtergere
  53. Când am participat eu la interviu, nu m-au întrebat prea multe. Întrebările vizau mai degrabă motivaţia de a obţine atestatul de liberă practică. Nu ştiu dacă acum procedează altfel.

    RăspundețiȘtergere
  54. buna...am si eu o dilema ...va rog sa ma ajutati....lucrez pe clinica de aproape doi ani trebuie sa merg la treapta pe muncii si transporturi....dar nu am mai profesat si pe asta...nu am gasit nimic...,am citit pe mai multe forum0uri si parerile sunt impartite....imi e frica sa merg pt a nu ma respinge,,,bine mai e vb si de banii dati.....500ron pt schimb de treapta pe 2 specialitati...
    daca nu mi dau treapta trebuie sa platesc din nou aceasta suma?
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  55. Imi pare rau ca nu va pot ajuta (nu am raspunsuri pentru intrebarile dvs.), dar cred ca aceste informatii le puteti obtine direct de la Colegiul Psihologilor.

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna
    Va rog sa imi spuneti daca e obligatoriu atestatul de libera practica daca angajatorul nu il cere, si persoana respectiva e angajat deja pe functie fara alte conditii , doar diploma de licenta a cerut-o
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  57. Nu sunt jurist, deci nu sunt în măsură să vă dau un răspuns argumentat juridic. Juristul angajatorului vă poate răspunde. Puteţi citi art. 6 din legea 213/ 2004. Intrepretarea acestui articol, însă, nu este de competenţa mea.
    Pe de altă parte, v-aţi dat deja răspunsul: dacă angajatorul nu îl cere, înseamnă că deja ştie că nu are nevoie de el (de atestat).

    RăspundețiȘtergere
  58. Adevarul este altul....Daca copsi ar ''functiuna normal'' niciun sfert dintre ''psiho'' din RO nu ar avea drept de practica.Va plangeti de perioada de supervizare?Incepeti sa profesati(cabinet) chiar din timpul facultatii(ce dracu..nu este o stiinta exacta,cine isi va da seama de ''vasta'' experienta).Scoala romanesca de psihologie este de @#$%^& si cam tot @#$%^& scoate(cu unele exceptii) iar copsi un singur interes:TAXA ANUALA.Copsi nu sanctioneaza in vreun fel(cazuri de malpraxis???Careva???) dar nici nu apara in vreun fel(in instanta de ex).Si nu,nu sunt psihotic ;).Serios acum,daca nici minimul asta formal de reguli nu...atunci...

    RăspundețiȘtergere
  59. Am citit toate comentarile de mai sus si DA asa este in jurul acestei meserii este vorba de bani, bani si iar bani. Eu am obtinut anul trecut (2013) atestatul in supervizare pe muncii si transporturi, luna aceasta termin cu supervizarea numai ca dupa noile hotarari ale copsi tb sa fac formare continua, asa ca de curand m-am inscris la formare continua pe muncii si transporturi pe care o voi termina peste 2 ani (cost 4000 lei) si imi este utila aceasta diploma doar pentru autonom, pentru specialist tb master obligatoriu care se face doar in cateva centre universitare din tara pe muncii separat pe transporturi separat inca 2 ani fiecare si o gramada de bani. Ca sa nu mai zic ca am acumulat creditele 20 pe an (cam 400 lei) asa cum pretind domnii de la Bucuresti. In 2012 (si poate acu acest lucru trebuia sa incep) am obtinut atestatul in supervizare pe clinica, atunci imediat m-am inscris la masterat pe clinica pe care il termin in acest an, iarasi supervizare timp de 1 an pe clinica si credite acumulate. Numai ca eu pana in decembrie 2013 am lucrat la stat in administratie deci nu ca psiholog (pentru ca trebuia de undeva sa platesc acesti bani in domeniul psihologiei). Din ianuarie 2014 mi-am deschis cabinet, alti bani la copsi pentru acreditare cabinet, teste cu licente de toate cele 3 domenii si plus chirie spatiu,amenajare spatiu. In concluzie am bagat foarte multi bani in acest domeniu dar nu vreti sa stiti cat am scos in 2 luni jumate de cabinet. Pai nu am scos ca bani tot de acasa duc, doar ca de data asta nici nu mai lucrez in alta parte asa ca duc bani din salariul sotului. Daca v-a merge vreodata cabinetul nu stiu eu stiu doar ca nu am clienti si platesc lunar chiria cu banii sotului. Nu cred ca vom ajunge sa facem bani din psihologie la noi in tara in conditiile in care vechiii psihologi au acaparat scolile de soferi si clinicile de medicina muncii sau in conditiile in care psihologii care colaboreaza cu clinicile de medicina muncii lucreaza sub preturile pietei ca sa acapareze cat mai multe firme mari. Unde vom ajunge vom vedea.

    RăspundețiȘtergere
  60. Pot doar să vă urez succes, indiferent dacă veți decide să continuați ori să vă re-orientați ! O primăvară frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
  61. Cat m-a costat sa devin psiholog...
    1. Facultate 3 ani...cca 4800 Ron.
    2. Modul pedagogic ....1200 Ron.
    3. Transport de 3 ori/sapt la facultate (distanta de 120 Km)...cca 28000 Ron.
    4. Carti de psihologie si xeroxuri ...cca 2500 Ron.
    5. Master in psihologie de 2 ani...5000 Ron.
    6. Transport de 3ori /sapt la master ..................................cca 23000 Ron.
    7. Curs formare aplicativa 3 specialitati timp de 2 ani......... cca 9000 Ron.
    8. Supervizare 3 specialitati .............................................cca 4800 Ron.
    9. Transport cursuri aplicative ...........................................cca 5000 Ron.
    10. Interviuri copsi ...........................................................900 Ron.
    11. Taxa certificat schimbare sediu sau competenta...........250 Ron.
    12. Cotizatie Copsi..........................................................750 Ron.
    13.Teste computerizate [doar cele minime!!!).....................5000 Ron.
    14.Computer, imprimanta pt cabinet.................................2800 Ron.
    15.Chirie spatiu cabinet 200 Euro/luna timp de 2 ani si 6 luni...3600 Euro.
    16.Plati consumuri gaz,apa,curent ................................cca 5000 Ron.
    18.Incarcare cartuse,xeroxuri,papetarie..........................cca 2000 Ron.
    19. Parafe......... 150 Ron.
    Nu am avut curajul sa fac calculul cat m-a costat financiar sa devin psiholog.....
    ...............................................................
    De cand am deschis cabinetul pana in prezent am avut intrari pe cabinet...2000 RON !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ...........Medicul de medicina muncii din orasul meu lucreaza cu nasa sa psiholog, ..cel cu scoala de soferi cu fina sa psiholog..si uite asa..intr-o piata liberala..clienti rataciti care au ajuns in cabinet..au fost intrebati apoi: Ce ai cautat la aia?..sau ..indicatii clare..Te duci unde zic eu!!!..
    ...Totul este dirijat si este o mafie!!!!...
    Acum ma uit in urma ..sau traiesc in prezent..am 2 copii..care ma intreaba...mama cand imi iei o carte de colorat?..hainutele lor si hainele mele au ramas mici sau sunt ponorosite..in concedii nu am fost de 10 ani..numai economii ca sa ajung..PSIHOLOG!!!!..
    Mi-e rusine sa ma uit in ochii sotului meu si in ochii copiilor mei..am sacrificat tot pentru aceasta profesie ....si acesta este rezultatul.
    Vreau ca experienta mea sa fie o marturie reala viitorilor studenti in psihologie si colegilor din breasla care nu au curajul sa schimbe sistemul care ne conduce.....


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 109.060 lei - din care 51.000 pe transport si 16.500 lei pe chirie 2 ani si 6 luni in conditiile in care nu ati avut decat 20 de sedinte de terapie (la un pret de 100 ron/sedinta).
      Nu va suparati pe mine, dar dvs., indiferent de ce afacere v-ati fi apucat nu ati fi avut sorti de izbanda, deoarece nu aveti cunostinte minime de economie. Era un avantaj daca va angajati undeva (pe la un spital sau o alta institutie de stat) ca sa capatati experienta in domeniu. La banii pe care i-ati cheltuit pe transport va cumparati o garsoniera in orasul in care ati invatat,,, Modul pedagocic si 3 specializari... De ce trebuie sa va specializati in 3 domenii de-odata? Unul si bun. s.a.m.d. Este o poveste trista, dar nu tb sa se termine asa. Poate rugati pe cineva care se pricepe la afaceri sa va descalceasca. Si nu stiu daca v-ati facut dezvoltarea personala, dar nu prea cred... Pe terapie nu aveti master? Ar trebui sa faceti si dezvoltarea persoanala sau sa va intrebati: ce ce am sacrificat familia timp de 10 ani? de ce umbla copiii mei cu hainute ponosite? Cui am ce de dovedit? De ce trebuie sa am 10 mastere si niciun ban? Poate incepeti de-aici.

      Ștergere
  62. Aceasta a fost și intenția mea în 2009, când am scris acest articol, să trag un semnal de alarmă. Din păcate, au trecut 5 ani și- din ceea ce relatezi- se pare că lucrurile nu s-au îmbunătățit, dimpotrivă! Niciodată nu e târziu să alegi să faci o schimbare, dacă vei considera că e cazul ! Succes în ceea ce vei face și bucură-te de copiii și de soțul tău !

    RăspundețiȘtergere
  63. Multumesc pentru incurajararile dvs!!
    Am postat pe acest blog cu toata sinceritatea si mi-am spus oful, lasand la libera atitudine a fiecaruia ce sa creada, ca nu am fabulat referitor la cat de costosa este profesia de psiholog in tara noastra...am incercat sa argumentez cu costurile pe care le-am trait pe propria piele..si nici pe departe minciuni...
    Realitatea este total diferita de doctrina invechita din scolile de psihologie..oamenii care ne inconjoara cred asemeni unui domn care mi-a zis " a, tu esti deaia la care vin sa imi zic povestile si mai si platesc ca ma asculti???!!!"..sau incerci sa contactezi companii care iti zic..la noi serviciile psihologice si cele de medicina muncii se platesc impreuna 20 ron/angajat...si mai trebuie sa mergi si prin tara..iar pe angajatori nici nu-i intereseaza si nici nu vor sa auda ca ii tii angajatul prea mult..ca ii platesc ziua de munca..si vor doar hartia imediat..sau un om de 59 de ani care mai are 3 ani pana la pensie si trebuie sa ii aplici teste computerizate si nu a vazut asa tehnica pe care trebuie obligatoriu sa o aplicam..normal ca nu reuseste sa obtina rezultate satisfacatoare....si dilema profesionala............de care nu ne invata la scolile noastre inalte..cu standarde de calitate superioara si principii invechite de 150 de ani...sigur ca daca aveti curajul sa va uitati la costurile licentelor testelor psihologice..toate au preturi de euro..sunt multe site-uri (ex: test central)..apoi creditele anuale ...cu siguranta ca am face meseria cu pasiune, daruire si placere daca nu ar fi toate costurile astea..si daca am fi fost perceputi de la inceputuri ca psihologi demni de respectat asa cum sunt respectati medicii, notarii , avocatii...
    Intr-o tara din Europa este un vechi proverb care spune " asa tata, asa fiu !"..
    eu as spune " asa tara, asa profesie! "...

    RăspundețiȘtergere
  64. Și eu când am scis cele două postări pe această temă mi-am spus of-ul. La vremea aceea, postările au stârnit și ceva vâlvă, în sensul în care au fost preluate de niște site-uri dedicate psihologiei și psihologilor (alții decât cei din fruntea copsi), de dl. Sergiu Simion (psiholog pe care îl respect, pățit în România și... plecat din țara asta)... însă atât. Dacă ai citit și alte comentarii, au mai fost persoane cu of-uri asemănătoare. Între timp, am trecut și eu prin toate cheltuielile și prin toate neajunsurile, nedreptățile de care vorbești. Șansa mea a fost că aș fi profesat ca psiholog doar de plăcere, fiindcă prima mea profesie este cea de învățător, pe care o iubesc și la care nu aș renunța. Deci, când mi-a ajuns să mă confrunt cu ceea ce te-ai confruntat tu, am hotărât să-mi folosesc altfel cunoștințele și competențele dobândite în pregătirea ca psiholog. Am devenit formator și mi le-am folosit integrându-le, pentru a ține cursuri de formare colegilor mei, cadre didactice. Știi ce mi-a spus o cursantă, profesor de religie? Că Dumnezeu (vorbeam de liberul arbitru și spuneam că nu înțeleg de ce am fost deturnată din drumul spre a fi psiholog) probabil a decis că fac mai mult bine ca învățător și formator și atunci nu m-a lăsat să aleg să fiu psiholog.
    Probabil că, dacă mai mulți ca noi ar fi fost lăsați să profeseze, dragostea de meserie, vocația.... ar fi dus spre crearea unui tip de psihologi respectați, nu a acestora de acum, umiliți de la copsi până la angajatori....
    În rest... proverbul e aplicabil în tot ce ține de țara asta. Din păcate!
    Toate cele bune îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa citesc ca ti-ai gasit calea. Exemplul tau ma duce cu gandul la ceea ce psihologii numesc folosirea resurselor existente! Sarbatori fericite!

      Ștergere
  65. Eu am incheiat o cariera de psiholog clinician intr-un centru de sanatate mintala.Am cheltuit enorm pentru profesie dupa 1989, avand si o situatie grea acasa, obligata fiind sa ingrijesc 10 ani pe mama mea care a suferit de un Parkinson oribil. Acum pensia este de-a dreptul insuficienta, chiar si pentru cheltuielile curente. Nu mai vorbim de faptul ca o viata de acest fel se ,, aseaza pe coronare" si mai am de facut si tratamente foarte scumpe. Desi nu as mai fi vrut sa lucrez deloc, fiindca intre timp iti scade motivatia intrinseca de la inceputul carierei, iata ca sunt nevoita sa mai lucrez. Asa ca mi-am infiintat un cabinet individual de psihologie. Insa treba nu-i deloc usoara. Contractele cu doctorii si care trec prin casa de sanatate sunt o gogorita cat casa. Ajunsa acolo in urma discutiilor, mi s-a spus ca sunt picata din luna. Am fost intrebata daca stiu cum s-au prezentat colegii mei, reprosandu-mi-se ca sunt singura care a venit doar cu documentele si poseta. I-am intrebat daca trebuia sa vin cu gaste, rate, etc. M-au privit cu dispret si mi-au spus ca toti colegii mei venisera de mult acolo asa: una cu primarul si contractul incheiat cu spitalul pe ,,forta'' primarului, alta cu seful de la nu stiu ce filiala de partid si alta cu proprietarul clinicii private unde deja activeaza. Nu stiu daca o fi fost si episcopul din zona, avand in vedere ca in judet sunt preoti multi care sunt si psihologi, iar de la spovedanie sunt chemati direct la cabinetul lor. Apoi la comisiile persoanelor cu nevoi speciale atmosfera este de-a dreptul clientelara, ca si felul in care sunt aceptate numai evaluarile unor prieteni ai doctorilor de acolo si care de obicei dau comanda psihologilor pentru rezultatele pe care ei le vor pentru musteriii lor... Asa ca la mine nu merg bine deloc evaluarile. Doar 50 intr-un an. Interventiile , consilierile si psihoterapia analitica ma mai salveaza. Dar oamenii in zona sunt saraci. Asa ca ma aleg cu praful de pe toba. Mai lucrez sase luni si gata. Insa concluzia mea este urmatoarea: psihologia este o profesie burgheza, pentru burghezi. Asa citeam in anii '60 intr-un dictionar sovietic despre psihologie. Atunci eram copil si radeam gandindu-ma ca este o minciuna. Intre timp viata a fost mai puternica si mi-a aratat cam cum sta treaba. In concluzie: daca as avea un copil care a vrea sa urmeze aceasta cariera, as fi disperata. Iar daca as lua viata de la inceput, nu as mai face aceasta profesie. Exista in toate profesiile o doza e sacrificial, dar daca o profesie este structurata astfel printr-o lege care executa presiune atat de mare pe destinul unui om, nu are rost sa te irosesti. Trecem o singura data pe acest pamant... Care mai sunteti tineri, poate veti gasi altceva de facut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine spus! Viata nu trebuie irosita! dar ma gandesc ca psihologia, bine inteleasa si integrata, are potentialul de a produce transformarile cele mai profunde chiar in psihicul celui care se formeaza.de aceea ma gandesc ca trebuie sa fi avut si altfel de beneficii, nu numai cele materiale.

      Ștergere
  66. "Psihologia este o profesie burgheza, pentru burghezi. Asa citeam in anii '60 intr-un dictionar sovietic despre psihologie." Așa spune și acum dl. Ion Duvac, deci nu e nimic schimbat de-atunci.
    Mulțumesc pentru că ne-ați împărtășit povestea și pentru îndemnul pentru tineri !
    Vă doresc sănătate și putere! Și-mi vine să vă zic "vă sărut pe suflet" ! :)

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua. As vrea sa intreb ceva...daca se poate. Cu licenta si cu master (consiliere si interventii in servicii sociale- asta de la asistenta sociala) ce pot sa cer de la copsi? Atestat la ce? Acum o sa am loc dr munca ca psiholog si pot sa fac orice clinic, scolara...am si supervizor daca trebuie. Dar nu stiu ce este prima pas. Scuze pt greseli

    RăspundețiȘtergere
  68. Cred că cel mai bine este să te lămurești tu în ce domeniu al psihologiei vrei să lucrezi, apoi să vezi dacă te încadrezi în condițiile copsi de a primi atestat în acel domeniu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Deci daca seful meu angajeaza ca psiholog clinician, si asta este scris si in fisa postului atunci pot sa cer atestat la psihologie clinica ca psiholog practicant clinican? Si trebzie o sa am supervizor...multumesc raspunsul.

      Ștergere
  69. Da, teoretic așa ar trebui să fie. Practic, vei afla de la copsi. Vezi pe site-ul lor, la comisia de psihologie clinică.

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna ziua. Am citit si recitit tot ce scrie aici . La fiecare revenire ,îmi par si mai adevărate cele scrise. Sunt psiholog clinician. Nu lucrez. Înainte eram întrebată daca am atestat ,acum daca am experienta .Am avut un supervizor care ne amenința zilnic ca ,,sparge grupul ,, ,ne umilea si ne făcea sa ne simțim la mana ei . Avea 2 preferate care au terminat anul fiind ca la început . Nu stiu sa scrie un studiu de caz ,nu sunt capabile sa puna un diagnostic, dar au cabinete. Îmi vine sa rup diplomele si atestatul si sa plec din tara. Îmi este rușine de copilul meu pe care il vedeam doar seara târziu,când veneam de la master. Urăsc psihologia in măsura in care am iubito la început .Eu am pus punct . Bafta celorlalți care inca mai spera.

    RăspundețiȘtergere
  71. Regret că se întâmplă ceea ce se întâmplă și, mai ales, regret că nu se schimbă nimic în bine! Psihologia românească are și oameni valoroși nu doar forme fără fond. Probabil că mulți dintre ei gândesc ca dvs. Sănătate și bucurii alături de copilul dvs. și de toți cei ce vă sunt dragi ! Fără psihologie se poate, fără ei.... v-ar fi foarte greu...

    RăspundețiȘtergere
  72. Oameni buni,Psihologul este o persoana pozitiva in tot si in toate...De unde atata pesimism ??? Si cu gandirea pozitiva ce facem ??? Si eu ca toti ceilalti am fost candva dezamagita de sistemul sinos din aceasta frumoasa tara Romania,am dezamagita de toti pasii impusi fara nici o noima pentru a deveni Psiholog...Va anunt cu mare bucurie ca totul este posibil atunci cand iti doresti ceva cu adevarat si actionezi fara teama...Am terminat si eu Facultatea de Psihologie pe care am facut-o din iubire neconditionata pentru oameni...5 ani de zile am tinut diploma de licenta ca pe un document fara valoare...tocmai pentru ca nu aveam pisibilitatea financiara sa pornesc demersurile impuse de Copsi.ro... iata ca meditand cu mine ce vreau cu adevarat,ce mi-ar place sa profesez,de ce am facut aceasta facultate,intr-o zi mi-au venit raspunsurile pozitive...Da...miracolul sa produs....Intr-o zi stand pe un site de socializare am primit semnul pe care-l asteptam....Cursuri Consilier de dezvoltare personala acreditate de ANC cu posibilitatea ca Psiholog Licentic practic in sfarsit profesia ca Psiholog,sa pot sa imi deschid cabinetul meu privat printr-un PFA si sa adopt orice tehnica de consiliere cu clintii...dar partea cea mai frumoasa este ca nu am nevoie de acordul mafiei din Copsi.ro pentru a imi profesa vocatia...Intesativa si voi daca chiar doriti sa vi se indeplineasca visul,va doresc la toti din suflet mult SUCCES....Totul este posibil cand vrei !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca am citit aceasta postare.Aproape ca nu-mi vine sa cred.Si eu stau cu diploma de licenta in Psihologie din 2008, din aceleasi motive.As vrea sa stiu daca imi pot deschide cabinetul de Consilier in dezvoltare personala acasa la mine .As vrea sa vorbim mai in amanunt daca nu va deranjeaza.Va rog sa-mi spune-ti cum va pot contacta!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  73. Buna seara! Ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie extrem de utila pentru mine? Este vorba de cotizatia de membru.Eram restant pe 2013 si 2014, dar acum am achitat inclusiv pentru anul in curs. Aveti idee pana cand o sa mai apara in registrul unic suspendarea dreptului de libera practica? Nu stiu daca se opereaza imediat dupa ce am trimis dovada platii sau registrul se actualizeaza doar o data pe an!? Stiti cumva cat dureaza pana se fac modificarile? Am in plan un cabinet individual si n-as vrea sa ma incurce vreun client care sa fie curios in ce stadiu apar in registru:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu se actualizeaza la cateva zile, dar cel mai bine ar fi sa mergi la sediul copsi, la biroul contabilitate cu copii dupa achitarea taxei si sa ffi sigur/a ca au "primit" si ei informatia.

      Ștergere
  74. Ar trebui sa vedeti care sunt cerintele pentru psihologi in alte tari din lumea asta. In afara de formare in terapie, sunt cerute Master si doctorat ca sa iti deschizi cabinet. La noi inca este bine....

    RăspundețiȘtergere
  75. In SUA sa ajungi psiholog clinician faci 4 ani de facultate, muncesti apoi minim 2 ani in cercetare ca ai lucrari publicate, intri la doctorat 5 ani in care iti iese sufletul pe nas alergand intre cursuri, 10-20 de ore de practica in mediu clinic, 20 de ore de asistent universitar si apoi faci un an de internship in spital. Repet ce s-a spus mai sus, la noi inca este bine, ti se da atestat de libera practica in cateva secunde, peste ocean dai examen din toata materia. Eu mi-am ales un supervizor care ma sprijina. Nu inteleg cum cineva poate spune ca nu il lasa supervizorul sa isi deschida cabinet, de parca am nevoie de aprobarea lui. Sunt psiholog clinician cu experienta 2 ani in spital, mi-am sacrificat toata facultatea in care am citit cat am putut de mult pt ca mediul universitar nu iti ofera ceea ce trebuie sa profesezi competent, in loc sa umblu prin baruri si cluburi. Am lucrat in paralel in mediul corporatist pentru a-mi dota cabinetul. M-am umplut de nervi, m-am imbolnavit, nu am mai fost in concediu de 5 ani pentru ca toate zilele libere zburau pentru cursuri si examene iar banii s-au dus pe carti bune pe care nu le gaseam in format electronic pe nicaieri si pe teste. Dar am clienti/pacienti care fie vin recomandati de medici, fie vin din proprie initiativa gasindu-mi pe internet siteul cabinetului. Acum ar trebui ca din banii castigati ca psiholog sa imi tratez problemele medicale :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru majoritatea psihologilor absolventi de facultate ciclul I Bologna se cer master sau formari complementare pentru schimbare de treapta supervizare-autonom. Pentru unii psihologi nu e necesar, comisia de munca si transporturi le da repede schimbarea de treapta: doar sa fie absolventi de facultate de trei ani, sa aiba un an de supervizare...

      si... mai trebuie sa aiba ,, trecere" la comisia de munca transporturi ,,potrivita", cum e cea de acum.

      S.C.A. actualmente B(S)C.A., din Arad, absolventa de facultate ciclul I in 2013, loco Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

      La inscriere in CPR in 2013 primeste codul personal 14948. In data de 26.09.2013 primeste treapta de psiholog in supervizare in specialitatile munca si transporturi.

      Cunoscut fiind ca masterul ce reprezinta ciclul II Bologna sau alte formari complementare se intind pe durata a 2 ani, daca ar fi inceput o astfel de formare dupa terminarea facultatii in 2013, ar fi finalizat formarea in iunie-iulie 2015.

      Totusi in data de 21.11.2014 primeste de la Colegiu de la comisia de munca-transporturi schimbarea treptei de la psiholog in supervizare la psiholog autonom in specialitatile de mai sus, mai exact - dupa 1 an si o luna - de la data de 26.09.2013 cand a primit prima treapta de psiholog in supervizare.

      Sunt asemenea situatii acceptate de comisia de munca si transporturi, dar nu pentru oricine!

      Secretul acestei repugnate comisii il stiu multi psihologi dar li se da cu Flit daca deschid gura !

      Aceste informatii sunt publice si pot fi verificate pe site ul Colegiului in II M RUP 2013 SC TREAPTA site si in RUP Alfabetic General.

      Ștergere
    2. Seamănă cu ce s-a scris mai sus, de alți "Stan Pățitul"...

      Ștergere
  76. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama