duminică, 3 mai 2009

"Trântitul-uşii-în-faţă"

Este o tehnică de manipulare (vă sună cunoscut?).
Prin această tehnică,oamenii sunt determinaţi să accepte o anume concesie, prezentându-li-se -în prealabil- o cerere mult mai mare, de aceeaşi natură, care are toate şansele să fie refuzată. (dar acum, vă sună cunoscut?)
Abia după aceea se vine cu cererea avută în vedere de la bun început; aceasta are toate şansele să fie acceptată, deoarece, prin comparaţie cu solicitarea inacceptabilă de dinainte, pare foarte rezonabilă.(nici acum nu seamănă cu nimic cunoscut?)
Ei, bine... Salarizarea cadrelor didactice!!!
Există o lege votată în unanimitate, o lege constituţională, o lege promulgată de preşedintele ţării, o lege care prevede o creştere salarială majoră (nu că 50% din
10 000 000 ar fi rezolvat problema diferenţei dintre salariile cadrelor didactice şi cele ale altor categorii de bugetari, salarii care sar bine de 50 000 000). Se aplică legea? NU, că nu sunt bani!!!
Profesorii ameninţă cu grevă. Guvernul ameninţă cu concedieri în masă, cu tăieri de drepturi salariale şi de sporuri, cu ore suplimentare făcute ca "muncă patriotică". Profesorii refuză. Apoi se vine cu "bine, rămâne cum am stabilit: noi nu majorăm, iar voi ne sunteţi recunoscători că nu am recurs la măsuri drastice!"
Acum vi se pare că aţi mai văzut/auzit asta undeva? Ciudat, chiar în România zilelor noastre?

2 comentarii:

  1. Ai dreptate.Mai grav e ca maine ar trebui sa fie teza si nu se stie inca nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, la ora asta deja se ştie: liderii sindicali nu au avut nici acum suficient "sânge în instalaţie" şi au cedat din nou: nu mai este grevă!
    Grozavă lecţie de coerenţă şi de seriozitate!!!

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama