luni, 22 august 2011

Cum e cu legea pe la noi sau: mai bine hoț decît păgubaș

Proaspăt întoarsă din concediu, pe 16 august, descopăr că se umblase la dulapul din clasa mea (care nu are încuietori chiar sigure, dar era încuiat). Verific și constat că dispăruseră niște obiecte și niște bani.
O întreb pe femeia de serviciu cine a mai fost prin școală în perioada în care eu nu am mai trecut pe acolo. Spune că doar paznicii de noapte și îl anunță pe primarul localității, care supraveghea nu-știu-ce lucrări prin curtea școlii. Primarul zice că nu îl privește, că nu e problema lui, e problema școlii. Revoltătoare atitudine după părerea mea, întrucît știu că e angajatorul.
Aș fi anunțat poliția, să ia amprente, însă știu că directoarea școlii nu e de acord cu genul ăsta de acțiuni (au mai fost evenimente de acest tip în școală și s-au făcut doar cercetări locale, empirice). Fac o informare scrisă în care prezint ceea ce am constatat și mă duc să o înregistrez. Nu pot, deoarece oamenii sunt în concediu. Stric concediul directoarei cu un telefon, în care îi spun ce s-a întîmplat și cum am de gînd să procedez. Îmi spune (cum deja bănuiam) să nu... și mă asigură că vine luni (azi, 22 august) să rezolve cumva.
Azi a venit și m-a întrebat dacă am martori că acele obiecte erau în dulap (sigur că martori sînt elevii, dar ei sînt minori și nu se pune!) și îmi mai spune că eu sînt de vină, fiindcă nu mi-am protejat corect bunurile clasei.
Renunț la orice dorință de a afla ceva despre cineva, fiindcă mi se pare ridicolă intenția mea.
Dacă ar fi să ne gîndim la casa noastră, faptele se reduc la: cineva îmi intră în casă și îmi ia de acolo obiecte (în Codul Penal cred că se numește furt) și eu sunt vinovatul, pentru că nu mi-am încuiat bine casa. Recunosc, nu mai sînt de mult la curent cu legislația din România (de cînd prevederile legale se schimbă atît de des și se aplică haotic, ori nu se aplică de loc), dar mi se pare că, în astfel de situații e normal să cauți întîi hoțul și abia apoi să îl învinuiești pe păgubaș de neglijență.
Pînă atunci... hoțul neprins negustor cinstit, iar restul e... can-can!

5 comentarii:

 1. Ashteptzi prea mult de la prea multzi. Rezolva singura ce ai de rezolvat, nu mai ashtepta, ca nu se mai intampla nimic bun.

  RăspundețiȘtergere
 2. Directoarea prefera "linistea"! De ce sa aiba batai de cap? Rau am ajuns! Ascundem lucruri grave doar pentru a nu fi deranjati.
  Primarul...un incompetent! Ar fi bine ca hotii sa-i sparga si lui casa! Asa, poate, l-ar sensibiliza!

  RăspundețiȘtergere
 3. Așa am spus și eu: că îmi doresc să li se întîmple, să simtă pe pielea lor cum e. Nici nu se mai pune problema deranjului, problema cea mai mare e: "ce-o să zică lumea?!?" Nu ne rezolvăm problemele, de teamă să nu intrăm în gura lumii. Iar despre primar... am mai vorbit pe-aici, nimic nou sub soare.

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca ar fi legi aplicate si oameni in stare sa le aplice, cum ar fi tzara asta!

  RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama