luni, 14 decembrie 2009

Savurând concediul fără plată

Bugetarii sunt supăraţi.
Şi, cum ar putea fi altfel cînd tocmai de sărbători guvernul a decis să facă economii la bugetul naţional, pe spinarea lor? Precizare: mă refer la bugetarii fără de noroc (profesori, medici...), nu la cei de lux..., dintre care, unii cică au cheltuit 3,5 milioane de euro pentru deplasările în străinătate...
Unii sunt supăraţi, dar conştiincioşi: se duc la muncă, deşi nu sunt plătiţi; mai grav: se duc la muncă deşi sunt crunt umiliţi (profesorilor care vin la şcoală în aceste zile nu li se mai decontează cheltuielile cu transportul, că de ! sunt în concediu !) ! Am colegi care au spus că vor veni la serviciu pentru că nu ştiu ce altceva să facă în tot acest timp. Mi se pare jalnic şi îngrijorător ca unica modalitate de petrecere a timpului, pentru unii, să fie serviciul. Să fii atît de gol pe dinăuntru încît să nu ai ce să faci cu timpul liber?
Alţii sunt supăraţi, dar liberi: liberi să stea în concediu. Fără plată, e drept, dar concediu ! (Dacă i-ar fi zis muncă patriotică- expresie prea comunistă pentru exemplarii luptători anticomunişti din pd-l... dacă i-ar fi zis voluntariat- sună mai democratic, mai elegant, mai civic...dacă i-ar fi zis altfel decît concediu... !)
Printre cei din ultima categorie mă număr şi eu: am decis nu doar să stau acasă, în concediu; am decis chiar să mă bucur de acest concediu, să îl savurez ! Am ce să fac: să petrec timp mai mult şi mai de calitate cu ai mei, cu familia; să-mi acord mai mult timp mie; să-mi vizitez prietenii pe care de-abia îi mai văd o dată pe an; să citesc cărţile care mă aşteaptă în bibliotecă şi pe care le-am cumpărat sperînd că voi avea timp într-o bună zi să le răsfoiesc; să recuperez nişte ore de somn pe care, în zilele şi săptămînile de muncă, le tot amîn pentru... cînd voi avea mai mult timp...
Ne tot plîngem că ziua nu mai are 24 de ore, că suntem într-o goană continuă...că timpul nu mai avea răbdare, aşa cum scria Marin Preda. Nu ştiu cîte ore mai are ziua, dar ştiu că, datorită guvernului, acum am timp liber şi o să mă bucur de el din plin !
Şi aş adăuga un link către o postare mai veche: http://confidentze.blogspot.com/2009/08/ne-grabim-dar-incotro.html . Cam despre asta e vorba !

8 comentarii:

  1. Si eu ma "bucur" de acest concediu! Nu merg la serviciu si ma refac dupa zile nu tocmai usoare cu cei de clasa I.
    Nu-mi dau bani, dar sunt libera.Pot sa citesc, sa dorm, sa ma plimb...
    Pana la urma nu banii ne fac pe noi, ci noi ii facem pe ei. Nici nu-mi mai pasa. Vreau sa ma bucur de zilele libere!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, timpul liber ar fi ceva de savurat. Fără bani, din păcate, nu mai este la fel de savuros.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur că eşti de aceeaşi părere cu mine !
    Odihnă plăcută !

    RăspundețiȘtergere
  4. Iar tu, Lucia, poate ar fi bine să te gândeşti la ce a spus Marada: nu banii ne fac pe noi !
    Chiar nu te poţi bucura de timpul tău ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ştiu cât timp liber mai aveţi voi, femeile, dar eu tare mult îmi doresc timp de petrecut cu familia mea.Bucuraţi-vă de libertate !

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum îţi trăieşti şi cum îţi foloseşti timpul nu cred că e o problemă de apartenenţă la un sex sau la altul. Aşa că... "noi femeile" avem la fel de mult (sau de puţin)timp la fel ca şi voi, bărbaţii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulţumesc pentru urări, marada !
    Sărbători fericite şi ţie, alături de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere

Check out videos from Vama